Pentru ca imprimantele, scannerele si multi-functionalele permit copierea cartilor, organismul care ar trebui sa protejeze drepturile autorilor le cere operatorilor din industria IT & C o taxa "pentru eventualele daune". Problema este ca vor sa o incaseze retroactiv. Iar industria IT se apara si transfera noul bir catre cumparatori. Aceste sume nu reprezinta o taxa la buget, ci o taxa pe care companii private sunt obligate sa le plateasca altei companii private, care ar trebui sa reprezinte drepturile autorilor romani.
Legea veche preciza ca taxa trebuie aplicata "aparatelor care permit reproducerea" fara a preciza care sunt acestea. Ani de zile s-a platit taxa doar pe copiatoare. De asemenea, cuantumul taxei era calculat la 5% din valoarea echipamentului. Noua lege prevede o taxa de 0,5% si defineste aparatele ca fiind imprimante, scannere si multifunctionale. Imediat dupa publicarea noii legi, unul dintre cele 7 organisme de gestiune a drepturilor de autor, COPYRO, a cerut firmelor sa plateasca taxele si pentru aceste aparate retroactiv, din 2002.
Justitia nu a ascultat nici argumentele industriei si a dispus, cu concursul Oficiului pentru Drepturi de Autor, ca taxele trebuie platite. Primul incident a dus la falimentul unei firme.
Mai multe procese sunt acum pe rol, dar se asteapta o decizie a Inaltei Curti de Casatie. De aceasta hotarare depinde soarta industriei IT&C din Romania. Potrivit revistei Saptamana financiara, pentru a putea face fata noilor cerinte, industria IT&C nu are alta solutie decat sa scumpeasca produsele din aceasta categorie cu 7-10%.
Antena3