Taxa verde pentru reciclarea produselor electrocasnice, electronice si IT & C, de 7 lei nu va influenta pretul la raft al aparatelor, au declarat luni reprezentantii lanturilor de magazine Altex si Flamingo. "Taxa verde nu va fi resimtita in buzunarul cumparatorului, ci va fi suportata de catre companie, preturile la raft vor ramane aceleasi", a declarat Dan Ostahie, presedintele grupului de retail Altex. La randul sau, vicepresedinte al grupului Flamingo International, Dragos Simion, a declarat ca retailerul "isi asuma cheltuielile legate de taxa verde, iar clientii nu vor plati nimic in plus fata de preturile actuale".
Magazinele vor avea cheltuieli mari cu semnalizarea si cu instrumentele de marketing necesare explicarii acestei taxe noi, cu organizarea punctelor de colectare, cu depozitarea echipamentelor vechi aduse de clienti si nu in ultimul rand cheltuieli de personal pe care le implica, aratau oficialii Flamingo, la sfarsitul anului trecut. Ei considerau ca statul ar trebui sa se implice in colectarea deseurilor electronice si electrice (DEE), prin realizarea primului pas, un studiu de piata care sa creeze o imagine fidela a parcului istoric de vechituri.
Taxa vizibila nu va varia in functie de produs si de pretul de piata al acestuia, ci a fost stabilita la un cuantum relativ scazut, 7 lei pentru orice tip de aparat electronic. Este esential de mentionat ca taxa vizibila, in final, incumba cetateanului. Fluxul acesteia incepe de la cumparator, este transmisa retailerului, acesta o retransmite producatorului care o cedeaza spre gestiune organizatiei colective. In fine, taxa va ajunge la colector si, ulterior, la reciclator, a explicat Valentin Negoita, presetintele Eco Tic, organizatia colectiva ce se ocupa cu colectarea deseurilor electrice si electronice. "Nu putem spune ca e vorba de o scumpire, ci de o plata minima care acopera obligatia noastra europeana de a recicla deseurile solide".
Pentru ca reciclarea produselor electronice si IT sa se faca in Romania este necesara o investitie de aproximativ cinci milioane de euro intr-o fabrica de profil, a declarat Negoita. "Deocamdata in Romania nu exista o fabrica ce ar putea recicla plastic, sticla si metale provenite din echipamente electronice sau IT", a adaugat Negoita. Eco Tic face studii interne privind costurile reciclarii si cele de transport, iar deocamdata "acestea vor putea fi provizoriu reciclate in fabrici specializate din Ungaria sau Cehia la un cost de 0,60 euro pe kilogramul de echipament", potrivit lui Negoita.
In Romania exista o singura fabrica specializata pe reciclarea maselor plastice, la Buzau, operata de compania taiwaneza Greentech, care nu se ocupa insa si de separarea maselor plastice din produsele IT.
NewsIn