Directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Nicolae Sterghiu a declarat ca toate cele 100 de module europene ale agentiei vor fi functionale pana la sfarsitul anului, acest termen fiind conditionat de respectarea anumitor pasi legali. Seful Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE), Adrian Ciocanea, a declarat ca autoritatile romane nu s-au grabit sa puna in aplicare zeci de masuri care trebuie luate pana la sfarsitul anului, dat fiind noul statut al Romaniei de membru al UE, desi au trecut trei luni de la aderare.
"In agricultura este nevoie de construirea celor 125 de module de sedii locale ale agentiilor de plati si de ocuparea a o suta de posturi care sunt inca vacante. In plus, este nevoie de definitivarea sistemului IT pe baza caruia Comisia Europeana poate controla alocarea fondurilor", a spus seful DAE.
Directorul general al APIA, Nicolae Sterghiu, sustine ca aceste module europene, noi centre locale, nu se pot finaliza mai repede, deoarece trebuie respectati anumiti pasi legali. "In prezent asteptam acordul Ministerului Agriculturii pentru lansarea licitatiei, ulterior vom organiza licitatia, dar pentru toate actiunile acestea este nevoie de timp", a explicat Nicolae Sterghiu.
Acesta a precizat ca pentru realizarea acestui proiect, sunt necesare zece milioane de euro, bani care se vor aloca din bugetul de 120 de milioane de euro, de care dispune APIA in acest an.
"Numarul centrelor locale ramane constant, respectiv tot 210, dar dintre acestea jumatate vor fi moderne, operationale si conforme cu normele europene", a spus Sterghiu.
La sfarsitul saptamanii trecute, Autoritatea de Control a Guvernului (ACG) prezenta deficientele constatate in urma controalelor efectuate in cadrul APIA, in perioada 2005-2006.
Potrivit raportului ACG, la APIA baza de date nu este operationala decat la nivel de judet, sistemul IT nu este corespunzator, iar personalul nu are spatiu suficient. De asemenea, raportul prezentat de ACG precizeaza ca in momentul controalelor sucursalele APIA nu dispuneau de regulamente de organizare si functionare si nici de buget propriu.
APIA este institutia subordonata Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) responsabila cu gestionarea celor 440 de milioane de euro, fonduri europene alocate pentru plati directe in 2007.
NewsIn