Ungaria se asteapta sa intre in zona euro intre 2011 si 2013, a spus, luni, ministrul ungar al economiei, Janos Koka, preluat de Reuters. Koka a indicat o perioada mai apropiata fata de cea mentionata de premierul ungar in ultimele sale declaratii, si anume 2010-2014. "Ne asteptam sa introducem moneda europeana intre 2011-2013, dar pentru acest lucru avem nevoie de stabilitate monetara, printre altele", a spus Koka, la o conferinta economica, preluat de agentia de stiri MTI, citata de Reuters.
Momentul adoptarii euro si intrarea in mecanismului ratelor de schimb ERM-2, anticamera euro, reprezinta un factor cheie al dezbaterii privitoare la posibila abandonare a culoarului de tranzactionare a forintului.
Discutia referitoare la abandonarea culoarului de tranzactionare a forintului a fost reluata luni din cauza aprecierii monedei ungare, dupa reevaluarea coroanei slovace.
Ungaria nu are o tinta oficiala pentru adoptarea euro, dupa ce a renuntat la vechea la anul 2010, care fusese tinta anterior fixata, desi premierul Ferenc Gyurcsany a spus la inceputul acestei luni ca moneda europeana va fi adoptata intre 2010 si 2014.
Gyurcsany a mai spus, luna trecuta, ca guvernul si banca centrala vor schita traseul aderarii Ungariei la zona euro si al intrarii in ERM-2 intre jumatatea anului in curs si jumatatea lui 2008.
Guvernatorul bancii centrale a Ungariei, Andras Simor a spus, totusi, ca Ungaria nu trebuie sa se gandeasca la un program pentru adoptarea euro inainte de sfarsitul lui 2009, iar atunci se va putea gandi la aceasta masura doar daca planul de convergenta se desfasoara cum trebuie.
Programul de convergenta impune Ungariei un deficit bugetar de 3,2% din produsul intern brut (PIB) in 2009, respectiv de 2,7% din PIB in 2010, fata de aproape 10% in 2006 si un set de masuri de majorare a preturilor, reducere a costurilor si privitoare la fiscalitate.
Ungaria trebuie sa ia masuri si pentru indeplinirea celorlalte criterii, ca sa intre in zona euro, cum ar fi reducerea ratei inflatiei, care a urcat in februarie pana la aproape 9%.
NewsIn