"Cum pot beneficia de un credit ipotecar? As vrea sa stiu conditiile impuse de banci. Am inteles ca trebuie sa fii casatorit ca sa beneficiezi de un asemenea credit, printre altele", intreaba un cititor al site-ului Ghiseul Bancar. "In cazul unui salariu de 350 euro am acces la un credit de casa?", vrea sa stie altul. De aceea va prezentam mai jos principalele conditii in care se acorda, in prezent, creditele ipotecare.
Pentru ca, dupa cum se stie, bancile sunt in curs de modificare a unor conditii de creditare, in special cu privire la scaderea avansului pe care trebuie sa-l aiba solicitantul de credit si la majorarea valorii imprumutului ce-l poate obtine, conform noilor norme BNR.
Varsta minima si maxima
In primul rand, pentru a obtine un credit ipotecar trebuie sa fiti major. Adica sa aveti o varsta minima de 18 ani. Unele banci, insa, impun o varsta minima mai mare, de 20 sau 21 de ani. In privinta starii civile nu exista conditii, pentru a raspunde intrebarii cititorului. Si cei necasatoriti pot lua un imprumut. Ba chiar unele banci accepta sa ia in considerarea, la acordarea creditului, si veniturile obtinute de partenerul/partenera solicitantului creditului.
Daca ati trecut de mult de vremea majoratului si vreti sa va schimbati locuinta sau sa va cumparati una noua, trebuie sa stiti ca exista si o varsta maxima de creditare.
Ca si speranta de viata, aceasta s-a majorat in ultima vreme, de la 60 sau 65 de ani la 70 de ani sau chiar mai mult, in functie de fiecare banca. Cu alte cuvinte, trebuie sa rambursati creditul inainte de implinirea varstei maxime. De exemplu, daca aveti 40 de ani, puteti obtine un credit ipotecar pe maxim 20 de ani daca banca impune o varsta maxima de rambursare a creditului de 60 de ani.
Vechimea necesara
Vechimea la locul de munca este o alta conditie esentiala: in general, trebuie sa aveti o vechime la actualul loc de munca de cel putin 3 luni, sau chiar 6 luni, in cazul unor banci.
De asemenea, vechimea totala in munca trebuie sa fie de minim 1 an, in cazul majoritatii bancilor.
Cu cat vechimea in munca este mai mare, iar schimbarea locului de munca mai rara, cu atat bancilor vor aprecia mai mult solicitarea dumneavoastra. Ceea ce inseamna ca veti obtine o evaluare mai buna, iar creditul mai mare.
Care este salariul minim necesar?
Si in privinta valorii salariului, majoritatea bancilor au standarde, mai precis acorda credite doar celor cu un anumit venit minim. Exista insa banci care nu impun solicitantilor sa aiba un venit minim.
In general, trebuie sa aveti un venit lunar de minim 200 de euro pentru a putea obtine un credit ipotecar. Exista banci care impun un venit minim pe familie, de exemplu 300 de euro lunar pe familie ( sau 1.000 de lei noi).
Trebuie insa sa stiti ca pentru a obtine un credit ipotecar pentru cumpararea sau construirea unei locuinte la un pret minim aveti nevoie de un salariu mult mai mare, si anume in jur de 700-1000 de euro.
De exemplu, pentru un credit de aproximativ 40.000 de euro, pe 30 de ani, cu o dobanda de 7% pe an, ar trebui sa aveti un salariu minim de aproximativ 850 de euro (individual sau pe familie).
Pentru obtinerea unui credit mai mare, cele mai multe banci accepta si veniturile altor membrii ai familiei, nu doar venitul celui care solicita creditul sau al sotului (sotiei). Sunt acceptate veniturile parintilor sau copiilor, fratilor, in general rude de gradul I.
Trebuie precizat ca bancile iau in considerare nu doar veniturile din salarii, ci si alte tipuri de venituri ce pot fi dovedite cu acte, precum: dividende, chirii, contracte pe termen scurt, bonusuri, prime etc.
Avansul
Deocamdata, majoritatea bancilor va cer un avans minim obligatoriu de 25% din valoarea locuintei. Este o conditie impusa de BNR, dar care de curand a fost eliminata, asa incat bancile vor putea sa acorde credite ipotecare cu avans mai mic sau chiar fara avans.
Deocamdata insa, bancile nu au stabilit noile conditii de creditare, asa incat trebuie sa mai aveti rabdare cateva saptamani cel putin.
Ipoteca, asigurarea de viata si de locuinta
O alta conditie este garantarea creditului cu ipoteca asupra locuintei cumparate sau a altei locuinte.
Tot ca masura de siguranta, unele banci impun o asigurare de viata si una de locuinta cesionate in favoarea bancii.
Integral in Ghiseul Bancar