Romania ocupa locul 33 intr-un clasament al principalelor 50 de destinatii alese pentru externalizarea activitatii furnizorilor de servicii, intocmit in functie de nivelul costului fortei de munca in anul 2006 de compania de consultanta in management americana A.T. Kearney. Topul este realizat pe baza oraselor unde investitorii au costuri foarte mici in privinta costurilor de munca, iar criteriile folosite sunt structura financiara, mediul de afaceri si gradul de specializare al fortei de munca din fiecare cele 50 de state, noteaza Wall-Street.
In urma cu un an, Romania ocupa locul 24 in topul companiei A. T. Kearney, referitor la situatia costurilor muncii din 40 de state.
"Romania si Bulgaria au reusit sa faca salturi uriase in ceea ce priveste mediul de afaceri in contextul finalizarii pregatirilor pentru aderarea la Uniunea Europeana. In ciuda unui numar mare de locuitori, costurile relativ ridicate au plasat Romania la jumatatea clasamentului, la pozitia 33", spune raportul intocmit de A.T. Kerney.
Alte tari din zona, precum Cehia, Polonia, Ungaria pierd teren in ceea ce priveste localizarea furnizorilor de servicii, acestia alegand sa se mute in state emergente, potrivit studiului.
Practic, Bulgaria a preluat pozitia Cehiei in clasament, ocupand locul noua, fiind singura tara din Europa din top 10.
Clasamentul intocmit de A.T. Kerney este condus de India, urmata de China, Malaezia, Tailanda, Brazilia, Indonezia, Chile, Filipine, Bulgaria si Mexic. Brazilia este performera topului.
A.T. Kearney, una dintre cele mai mari firme internationale de consultanta manageriala, si-a deschis pe 12 martie un birou la Bucuresti, pentru a raspunde cresterii impresionante a cererii de servicii de acest gen in Europa de Sud-Est, ca urmare a restructurarii economiilor din zona.
A.T. Kearney a mai activat pe piata romaneasca prin furnizarea de servicii de consultanta, in special companiilor din sectorul energetic, financiar, telecomunicatiilor, farmaceutic, media si de productie.
A.T. Kearney a fost infiintata in Chicago, in 1926 si are aproximativ 2.500 angajati in peste 30 tari de pe toate continentele. Compania este prezenta si pe piata Europei de Sud-Est, de peste 15 ani si colaboreaza strans cu institute de cercetare, universitati si diversi experti locali.
Global Services Location Index 2006
1. India
2. China
3. Malaiezia
4. Tailanda
5. Brazilia
6. Indonezia
7. Chile
8. Philippines
9. Bulgaria
10. Mexic
.
.
.
.
33. Romania
34. Costa Rica
35. Canada
36. Maroc
37. Rusia
38. Israel
39. Senegal
40. Germania
Wall-Street.ro