BankNews.ro - The Business Republic

BNR pune cheltuielile in gradul de indatorare
Finante-Banci | Data Publicarii: 14-03-2007

Bancile vor tine cont de facturi si alte obligatii, titreaza Curierul National. Noul regulament de creditare aprobat de Banca Nationala obliga institutiile de credit sa includa in reglementarile interne categoriile de cheltuieli care se deduc din veniturile eligibile pentru determinarea gradului total de indatorare.

Astfel, bancile vor trebui sa introduca in normele de creditare a populatiei atat veniturile eligibile, precum si o serie de cheltuieli minime care vor fi eliminate din castiguri pentru a calcula gradul de indatorare.

Conform noilor norme, gradul de indatorare nu va mai fi calculat la totalul veniturilor familiale, ci la nivelul rezultat dupa scaderea anumitor cheltuieli. Astfel, Regulamentul BNR precizeaza ca din veniturile totale vor fi scazute cel putin cheltuielile de subzistenta si celelalte angajamente de plata, exceptand creditul. Cu toate ca in normele BNR nu sunt mentionate angajamentele de plata, se deduce faptul ca trebuie cuprinse macar suma facturilor lunare sau alte obligatii certe, periodice.

Gradul de indatorare, diferentiat pe categorii de clientela

Totodata, nivelurile maxime admise pentru gradul total de indatorare vor fi diferentiate pe categorii de clientela, bancile obligandu-se sa fundamenteze limitele stabilite.
Gradul total de indatorare se va calcula ca pondere a angajamentelor totale de plata decurgand din credite sau alte finantari rambursabile in totalul veniturile acceptate, din care au fost deduse cheltuielile minime.

Institutiile de credit vor include in norme veniturile considerate eligibile, diferentiat pe categorii de clientela. De asemenea, normele interne vor preciza coeficienti de ajustare in functie de gradul de certitudine si de caracterul de permanenta al veniturilor.

Bancile vor defini categorii de risc de nerambursare

Conform noilor norme, trebuie precizate categoriile de clienti eligibili pentru finantare si procedura de clasificare a clientelei-tinta. Bancile vor defini categorii de risc de nerambursare, in functie de profilul de risc al fiecarei institutii de credit.
In plus, institutiile de credit vor realiza o metodologie privind reconsiderarea periodica a coeficientilor de ajustare a veniturilor admise pentru gradul de indatorare.
Bancile vor acorda populatiei imprumuturile pe baza reglementarilor proprii care vor fi in prealabil validate de Directia Supraveghere a BNR. Institutiile de credit vor opera, pana la validare, conform reglementarilor in vigoare. Ele vor aplica un nivel maxim de indatorare de 40% din totalul veniturilor.

Responsabilitatea bancilor va creste odata cu adoptarea normelor BNR, iar in ceea ce priveste solutiile bancilor comerciale in domeniul creditarii, acestea trebuie sa fie flexibile.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat, in urma cu doua saptamani, sa nu mai impuna bancilor comerciale sa limiteze rata lunara la 35% din veniturile clientului, in cazul creditelor imobiliare, sau 30% in cazul celor de consum. BNR a impus, anul trecut, prin Norma 20, anumite limite pentru acordarea unui singur credit. In cazul in care o persoana dorea contractarea unui credit pentru investitii imobiliare, suma totala ce trebuia platita lunar trebuia sa nu depaseasca 35% din veniturile nete ale respectivei persoane si, dupa caz, ale familiei sale. De asemenea, pentru creditele de consum, aceasta cifra era de 30%. Creditul de consum include si leasingul financiar. Suma tuturor creditelor contractate de client nu trebuia sa fie mai mare de 40% din totalul veniturilor.

Integral in Curierul National

http://www.banknews.ro/stire/9557