Aproape toate anunturile cu locuri de munca spun ca, pentru angajare, este necesara experienta. Specialistii in resurse umane sustin insa contrariul. Nu as numi un handicap lipsa de experienta. Cine doreste sa munceasca, isi gaseste un job!", spune Adriana Angelescu, general manager al companiei de consultanta in resurse umane Swiss Contact. Cu toate acestea, tinerii se plang ca nu-si pot gasi un loc de munca pe masura pregatirii lor pentru ca nu au mai lucrat deloc, noteaza Evenimentul Zilei.
Consilierii in cariera le recomanda acestora sa aiba rabdare si sa tinteasca din vreme jobul dorit. Ei spun ca, de exemplu, daca esti student la Informatica si vrei ca dupa absolvire sa fii intr-o echipa a unei prestigioase companii din domeniu, trebuie sa lucrezi inca din primii ani de facultate, pe un post dedicat incepatorilor. Chiar si fara bani! Pare greu de facut acest lucru, mai ales in conditiile in care nu ai bani pentru supravietuire... Insa gandirea carierei pe termen lung, spun expertii in resurse umane, constituie una dintre metodele de obtinere a unei slujbe bine platite, care sa-ti si placa, dupa finalizarea studiilor.
De altfel, si angajatorii se adapteaza pietei si racoleaza studenti inca de pe bancile facultatilor. Tinerii sunt finantati in timpul studiilor, cu conditia ca, dupa absolvire, sa lucreze o perioada pentru angajatorul care l-a sustinut financiar.
"Practic, ei isi cresc angajatii inca de pe bancile facultatilor. Totodata, ei beneficiaza de diverse programe de training, inca de la intrarea in companie", spune Eduard Ezeanu, consilier de cariera al CareerExperts. El recomanda tinerilor sa aiba in vedere, inca din studentie, firmele care au astfel de programe.
Pune accent pe calitatile tale
De asemenea, expertii in cariera subliniaza un alt aspect: daca nu ai deloc experienta, pune accent pe calitatile tale! "Se cauta oameni onesti, cu initiativa, excelenti comunicatori, buni mediatori, organizati, eficienti, care prind repede si care stiu cu adevarat ce vor. La un interviu, candidatul trebuie sa faca in asa fel incat aceste trasaturi sa iasa in evidenta. De ce? Pentru ca acestea sunt caracteristicile de baza ale portretului angajatului pe care orice companie si-l doreste", explica Eduard Ezeanu.
Alte variante pentru acumularea experientei cerute de majoritatea angajatorilor sunt practica si voluntariatul, facute "pe bune". Nimeni nu le va lua in considerare daca nu vei putea sa demonstrezi, intr-un timp scurt, ca ai si invatat ceva in acea perioada.
Integral in Evenimentul Zilei