BankNews.ro - The Business Republic

Doisprezece bucuresteni din 100 ar putea avea locuinta noua pana in 2010
Imobiliare | Data Publicarii: 08-03-2007

O proportie de 12% din bucuresteni si-ar putea schimba casa in urmatorii trei ani pentru ca preturile apartamentelor vor scadea cu circa 5-10%, acestea fiind in prezent supraevaluate, a declarat directorul companiei Willbrook Management International, Daiana Voicu. Reprezentantii Willbrook au avut in vedere cererea de locuinte din cele doua capitale europene, dar si intentia unei parti a populatiei din Bucuresti de a-si schimba apartamentele vechi, cu un grad minim de confort, cu altele noi, mai spatioase. In capitala Cehiei, 8,8% dintre locuitori si-au schimbat locuinta in primii doi ani de la aderarea la Uniunea Europeana.

"Bucurestiul pare sa se incadreze in tiparul praghez de dezvoltare imobiliara, piata rezidentiala de lux avand un trend pozitiv in ultimii doi ani, prin constructia a tot mai multor imobile, atat individuale, cat si in ansambluri rezidentiale. Cererea a devenit din ce in ce mai sofisticata si mai pretentioasa", este de parere reprezentantul Willbrook Management International.

De asemenea, analistii Willbrook au analizat si posibilitatea accesarii mai facile a unui credit ipotecar in conditiile noilor norme ale Bancii Centrale.

BNR nu va mai impune bancilor comerciale sa limiteze rata lunara la 35% din veniturile clientului, in cazul creditelor imobiliare, 30% in cazul celor de consum, care inclus si leasingul financiar, si 40% - plafonul general, pentru toate creditele adunate. Consilierul guvernatorului a explicat ca, prin noua masura, va avea loc un transfer de responsabilitate de la banca centrala la bancile comerciale, decizia BNR avand o legatura directa cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

Cei mai multi analisti imobiliari estimeaza ca din 2007, in urma integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, preturile locuintelor ar putea cunoaste corectii majore, deoarece imobilele, in special cele nou construite, sunt supraevaluate in prezent, potrivit studiului.

"Pietele imobiliare din Europa Centrala si de Est sunt dinamice si vor continua sa creasca in termeni de volum si oferta, mentinand cererea la un nivel inalt", potrivit reprezenantilor Willbrook Management.

Pretul pentru un apartament de lux in nordul Bucurestiului, de 120 de metri patrati, este in medie 282.000 de euro, la un pret pe metru patrat de 2.350 de euro. In zona centrala din capitala Cehiei un metru patrat de apartament ajunge la aproape 4.000 de euro, in timp ce in zona rezidentiala locuintele se vand cu 2.500 euro mp.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/9447