Romania rezista insistentelor Bancii Centrale Europene(BCE) de a adopta mai repede moneda unica, fata de tinta stabilita de stat, 2014, deoarece, fara o convergenta reala, masura "este periculoasa", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-un interviu acordat Financial Times. Romania va alege o cale mai prudenta catre moneda unica, a mai spus guvernatorul bancii centrale a Romaniei. Isarescu a declarat pentru FT ca vrea sa evite precipitarea catre adoptarea monedei unice pana cand convergenta reala va fi indeplinita, desi Romania tinde sa atinga criteriile Tratatului de la Maastricht pentru intrarea in zona euro mai devreme decat se estima. "Adoptarea euro pare o decizie simpla, insa este una complicata si trebuie sa echilibram ambitiile cu realismul", a adaugat Isarescu.
El a mai spus ca Romania, care se bucura de un mai mare interes din partea investitorilor straini, pe fondul aderarii la Uniunea Europeana, vrea sa evite scenariul unguresc, in care banca centrala a fost de doua ori fortata sa amane tintele de adoptare euro. Acesta intarzieri au iritat investitorii si au subminat situatia monedei unguresti.
Guvernatorul bancii romanesti a amintit, cu satisfactie, de o intalnire cu presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, care a sugerat ca tinta Bucurestiului de adoptare a euro in 2014 ar putea fi adusa mai aproape. "De ce nu sunteti mai ambitiosi?", a intrebat Trichet. Isarescu a raspuns ca adoptarea euro doar pe baza tehnica a criteriilor Tratatului de la Maasticht este periculoasa.
"Daca vorbim doar despre convergenta niminala, Romania ar putea sa o atinga pe termen scurt", a mai spus Mugur Isarescu, precizand ca "fara o convergenta reala, adoptarea euro este clar nefavorabila Romaniei".
Pentru a adopta euro in 2014, Romania trebuie sa indeplineasca criteriile Tratatului de la Maastricht si sa intre in asa-numita ERM-2, etapa intermediara catre intrarea in zona euro, in 2012. Dupa cum a estimat si Trichet, evolutia statului anunta ca Romania va indeplini criteriile de intrare in zona euro in 2010 sau 2011.
Datoria publica este, in prezent, de 18% din Produsul Intern Brut (PIB), cu mult sub tinta stabilita la Maastricht, de 60%. Deficitul bugetar pentru 2006 este estimat la jumatate din limita impusa de Tratat, de 3% din PIB.
Inflatia in Romania este sub 5% si banca centrala prognozeaza ajungerea la un nivel de 2% in urmatorii trei ani, ceea ce ar fi tot in limitele Tratatului ce stabileste conditiile pentru adoptarea euro. Rata dobanzii de referinta a bancii este de 8%, dar, in conditiile in care inflatia ar scadea catre 2%, aceasta s-ar diminua.
Cu toate acestea, Isarescu a declarat ca este ingrijorat de capacitatea Romaniei de a mentine criteriile, mai ales pe cel legat de inflatie sau conditiile referitoare la alte amenintari fata de stabilitatea financiara pe termen lung, precum volatilitatea ratei de schimb valutar.
Cresterea economica accelerata, care a fost de 8% in 2006, cresterea salariala rapida si expansiunea creditelor private contribuie la acumularea presiunilor inflationiste. Deficitul de cont curent de aproape 11% din PIB si datoriile pe termen scurt care sunt in crestere ar putea, de asemenea, submina scaderea inflatiei.
Fluxurile semnificative de capital strain au intarit leul fata de euro in ultimii doi ani. Acest lucru a diminuat inflatia, in perioada respectiva, de la 12% la sub 5%, dar este o tendinta usor reversibila. "Trebuie sa ne asiguram ca deflatia nu este fortata de aprecierea monedei", a mai spus Isarescu.
Potrivit acestuia, reformele structurale trebuie demarate inainte de adoptarea euro, pentru a indeparta incertitudinile fiscale. Isarescu a mentionat slaba administrare a bugetului guvernamental si a subliniat nevoia unor reforme pentru sistemul de pensii, educatie si sanatate, care ar face mai previzibile obligatiile bugetare pe termen lung.
NewsIn