Repetarea unui seism similar cu cel din anul 1977 poate duce la injumatatirea populatiei Capitalei, noteaza Gandul. Prefectura Capitalei si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta organizeaza, astazi, de la 10.30, o simulare de interventie in caz de cutremur, pe Strada Franceza, din centrul istoric. In afara unor astfel de simulari, coloneii trecuti pe linie moarta, care ar trebui sa se ingrijeasca de protejarea vietii celor doua milioane de locuitori ai Capitalei, se mai pricep sa faca doar rapoarte periodice de activitate.
In cazul unui seism, cea mai mare problema a bucurestenilor nu ar fi cele 23.000 de cladiri de locuit care vor fi avariate, ci prabusirea spitalelor inca neconsolidate si sutele de puncte din oras care prezinta risc de poluare chimica, de poluare nucleara, de inundatii sau de incendii. Infrastructura putreda a orasului, precum retelele de gaz invechite, centralele termice ale vilelor sau cele de cartier, cele 110 benzinarii amplasate inconstient in imediata vecinatate a locuintelor sau a scolilor vor aduce pur si simplu iadul in Bucuresti.
Specialistii sustin ca, daca seismul s-ar produce noaptea la ora 21, ar omori cel putin 450.000 de persoane. Dintre acestea, 6.500 de persoane sunt considerate deja morti, intrucat locuiesc in 1.000 de cladiri care se incadreaza la "colaps total sau partial" si sunt amplasate, de regula, in centrul istoric al orasului. Imaginati-va insa ca sunteti printre cei 30.000 de raniti sau unul dintre cei 95.000 de bucuresteni care vor ramane captivi in cladiri, asteptand sa fie salvati.
Expertii avertizeaza ca numarul final al mortilor poate fi mult mai ridicat, ca urmare a aglomerarii cu raniti si a prabusirii unor spitale inca neconsolidate. Din cele 57 de spitale, 25 - dintre care opt de urgenta - ar cadea instantaneu. Fara a socoti eventuala "rupere" a barajului de la Lacul Morii, care ar "spala", practic, vestul, centrul si sudul orasului.
Integral in Gandul