La nivelul lunii martie a anului trecut, doar 4% dintre romani aveau o asigurare medicala privata, in timp ce, in Europa de Vest, cheltuielile destinate asigurarilor de sanatate private reprezinta 35% din economiile populatiei, se arata intr-un studiu al Aviva Asigurari de Viata. "Romanii se gandesc la sanatatea lor si la stabilitatea financiara a familiei, dar din pacate 96% dintre ei nu isi permit sa faca ceva care sa le mai inlature aceste griji", se mai spune in studiul realizat de Aviva in martie 2006.
Ordinul care va reglementa asigurarile private de sanatate in Romania ar putea intra in vigoare la inceputul lunii martie, dupa publicarea normelor in Monitorul Oficial, a declarat, recent, ministrul Eugen Nicolaescu.
Potrivit lui Nicolaescu, este vorba despre asigurari specializate si deductibile, atat din impozitul pe venit, cat si cel pe profit. Ministrul a explicat faptul ca persoanele care vor incheia asigurari private de sanatate vor plati cu 200 de euro mai putin la impozitul pe venit, iar in cazul firmelor, suma va fi deductibila din impozitul pe profit.
Comisia de Buget Finante a Camerei Deputatilor a aprobat, anul trecut, ca, incepand cu 1 ianuarie 2007, suma de 200 euro, reprezentand valoarea primei pentru asigurari voluntare private de sanatate, sa fie anual deductibila la calculul impozitului pe venit, dar si pe profit. Ministrul a declarat atunci ca aproape cinci milioane de romani ar putea intra in sistemul asigurarilor private de sanatate, deoarece deductibilitatea va fi valabila pentru toti salariatii.
Legea prevede ca asigurarile private sunt facultative si pot fi contractate numai de cei care contribuie deja la fondul public de asigurari de sanatate pentru servicii medicale de baza, astfel incat, pe langa cei 6,5% din salariu pentru fondul de asigurari pe care-i plateste acum, asiguratul in sistem privat de sanatate va trebui sa contribuie in plus. Specialistii estimeaza ca suma suplimentara va depasi 300 de euro pe an. Banii care trebuie platiti depind de starea de sanatate a celui care incheie asigurarea.
Contributia la asigurari de sanatate a romanilor se situeaza intre 120 si 150 euro anual, pe cap de locuitor, adica de peste 15 ori mai putin decat media de 2.100 euro pe an, valabila in Uniunea Europeana, potrivit estimarilor companiei Interamerican.
Aproximativ 67% din populatia Romaniei considera ca incheierea unei asigurari private de sanatete ar fi un lucru util, raspunsurile pozitive fiind predominante indiferent de varsta si studiile repondentilor, precum si de mediul si regiunea din care provin, arata datele unui studiu INSOMAR realizat in perioada 18-23 ianuarie 2007.
La nivel mondial, Aviva este al cincilea mare grup de asigurari si cel mai mare furnizor de asigurari din Marea Britanie. Grupul este unul din liderii pietei de pensii si asigurari de viata din Europa.
Aviva Asigurari de Viata si-a inceput oficial activitatea in Romania la 11 octombrie 2000, iar in prezent compania are o forta de vanzari formata din peste 1.000 de consilieri financiari si manageri si o retea alcatuita din 19 agentii si patru centre de dezvoltare.
Volumul primelor brute subscrise ale Aviva Asigurari de Viata. divizia romaneasca a celui mai mare asigurator din Marea Britanie, a urcat anul trecut cu 30,7% fata de 2005, la 63,98 milioane lei (18,9 milioane euro). Activele Aviva au crescut anul trecut cu 31,2% fata de 2005, la 134,5 milioane lei (49,7 milioane euro).
NewsIn