La imprumuturile cu garantii imobiliare, bancile renunta la suma-limita, aceasta fiind dictata de veniturile celui care se imprumuta, noteaza Evenimentul Zilei. Bancile au marit consistent limita maxima a creditelor de nevoi personale cu garantii imobiliare ce pot fi obtinute. Mai mult, produsele de creditare din oferta a doua banci nu mai impun o suma maxima ce poate fi imprumutata. Limita este stabilita de veniturile celui care vine la banca pentru a obtine imprumutul.
Aceasta deorece ratele la acest tip de credit nu pot depasi 30% din veniturile nete obtinute de cei care se imprumuta, potrivit normelor impuse de banca centrala. La aceasta se adauga limitarea ca suma ratelor la creditele contractate sa fie mai mica de 40% din veniturile obtinute. Cele mai multe banci isi anunta clientii ca imprumuturile pot fi de cel mult 100.000 de euro. Exista si banci care au stabilit creditul maxim la 300.000 de euro, iar clientul nu trebuie sa justifice bancii modul in care cheltuieste banii.
Singura limitare: veniturile
BCR si Volksbank nu mai impun clientilor o suma maxima ce poate fi contractata. Veniturile luate in calcul sunt cele care stabilesc suma maxima ce poate fi imprumutata de la banca. Pentru a fi obtinut un credit mai mare, clientii pot solicita sa fie luate in considerare si veniturile obtinute de membrii familiei. In functie de institutia de credit pot fi luate in calcul veniturile obtinute de sotul sau sotia celui care se imprumuta ori cele ale unei alte rude de gradul intai.
Sume mari numai pentru clientii de top
Sumele maxime care se gasesc in ofertele bancilor nu pot fi contractate insa decat de clientii cu venituri foarte mari. La un imprumut de 300.000 de euro pe 30 de ani, aflat in oferta de credite de la Finansbank, veniturile trebuie sa fie de circa 8.400 de euro. Pentru a obtine un imprumut de 100.000 de euro contractat cu o dobanda efectiva de 9%, tot pe 30 de ani, sunt necesare venituri lunare de 2.680 de euro. Daca imprumutul este contractat de doua persoane, veniturile individuale ale acestora pot fi mai mici.
Integral in Evenimentul Zilei