BankNews.ro - The Business Republic

Credite cu dobanzi fixe care sfideaza bunul-simt
Finante-Banci | Data Publicarii: 23-02-2007

Credite cu dobanzi fixe care sfideaza bunul-simtO serie de banci comerciale si-au construit oferta de imprumuturi astfel incat sa profite cat mai mult de pe urma populatiei, noteaza Adevarul. Inventivitatea sistemului bancar nu are limite. La practica de comisioane ascunse, dobanzi promotionale sau chiar zero, o noua gaselnita a aparut in oferta institutiilor de credit - imprumuturi de nevoi personale cu dobanzi fixe. Dupa ce bancile comerciale au trecut o parte din costul dobanzilor percepute pentru credite in comisioane de gestiune, astfel incat sa ocoleasca reglementarile impuse de BNR, acum au o noua gaselnita pentru a obtine un castig cat mai mare de la clientii persoane fizice: dobanzile fixe.

In cazul multor institutii de credit din sistemul bancar autohton, creditele de nevoi personale acordate in moneda nationala au atasate o dobanda fixa ce variaza intre 14% si 16% pe an. Iar pe langa acest cost fix, ce nu va fi actualizat in cazul in care dobanzile interne vor fi modificate, sunt percepute si comisioane de administrare. Adica, dobanda anuala efectiva (costul total al creditului) poate depasi usor 20% pe an. Iar acest cost va ramane fix pe intreaga durata de rambursarea imprumutului. Spre exemplu, in cazul unui credit de 35.000 lei, acordat pe 10 ani, cu o dobanda fixa de 16%, rata lunara este in jurul a 580 lei/luna. La care se adauga si un comision ce variaza de la o banca la alta, fiind in general intre 0,3% si 0,5% pe luna din soldul creditului. Adica, suma totala ce trebuie platita lunar poate depasi 700 lei/luna.

Spre deosebire, creditele cu dobanzi variabile au un cost mai ridicat cu circa 1-3 puncte procentuale. Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, a declarat ca aceasta politica a bancilor tine de conditiile pietei bancare din acest moment.

Costuri la jumatate in alte state din Europa Centrala

Perspectiva urmatorilor ani indica faptul ca dobanzile din piata autohtona de credite vor scadea, tinzand spre cele din alte state europene. Spre exemplu, in pedioada decembrie 2005 - sfarsitul lui 2006, datele publicate de Banca Nationala arata o scadere a dobanzii nominale la credite cu aproximativ doua puncte procentuale. Iar daca ne uitam la estimarile de evolutie a inflatiei, cele care determina politica monetara a Bancii Nationale, reiese faptul ca, intr-o perioada de circa trei-patru ani, inflatia va scadea sub 3% pe an.

Integral in Adevarul

http://www.banknews.ro/stire/9145