Pentru intreprinderile mici si mijlocii se pregateste ceva. De data aceasta, nu este vorba despre noi taxe inventate la MFP, nici despre legi care sa se bata cap in cap si care gripeaza administrarea unei societati comerciale. Este vorba despre altceva. Despre bani, si nu putini. Din informatiile pe care le avem pana in prezent, in aceasta luna vor fi elaborate procedurile de implementare a programelor de finantare a IMM. Aceste proceduri se afla la Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie in faza de definitivare, purtandu-se discutii cu membrii Comisiei de Dialog Social.
Urmatorul pas il constituie notificarea Consiliului Concurentei, urmand ca pana la sfarsitul lunii intreaga procedura sa fie publicata in Monitorul Oficial, ceea ce va reprezenta intrarea in vigoare a 13 programe de finantare, programe care, insumate, cel putin asa arata proiectiile, ar asigura intreprinzatorilor in urmatorii ani o finantare totala de peste 73 de milioane de lei. Numai pentru programul destinat dezvoltarii exporturilor sumele disponibile s-ar cifra la aproximativ 80 de milioane de lei. Nu este singura veste "altfel" decat cele cu care ne-am obisnuit.
Sunt asteptate pentru intreprinzatori inca 3,8 miliarde euro, bani destinati cresterii competitivitatii. Este vorba despre Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice 2007-2013, documentul de programare a Fondului European de Dezvoltare Regionala. Documentul stabileste planificarea investitiilor acestui fond in vederea dezvoltarii sectorului productiv si in special a IMM, cercetarii si inovarii, tehnologiei informationale, energiei si pentru promovarea Romaniei ca destinatie turistica si de afaceri.
Asa ca, iata, bani sunt. Problema care se pune, insa, e daca vom fi capabili sa cheltuim acesti bani si mai ales daca ei vor fi cheltuiti eficient. Sunt doua probe de foc care nu pot fi depasite decat printr-o campanie in primul rand de informare. Nu putine au fost cazurile in care sume importante au ramas in vistieriile diverselor institutii pentru simplul motiv ca potentialii beneficiari ai programelor habar nu aveau despre acestea. Sunt lucruri care au atras atentia Comisiei Europene. Aceasta a constatat ca unul dintre principalele motive pentru care rata de absorbtie a fondurilor structurale in noile state membre nu este maxima este necunoasterea suficienta a procedurilor de accesare a fondurilor si de elaborare a proiectelor.
O alta capcana care poate compromite astfel de programe o constituie birocratia de la noi, care se suprapune nefericit celei europene. Din cauza acesteia un solicitant eligibil care a prezentat un proiect viabil, desi pe hartie aparea ca beneficiar al fondurilor, avea surpriza ca banii alocati sa intre in cont dupa o perioada lunga de timp, transformand proiectul in ceva inutil.
Integral in Curierul National