BankNews.ro - The Business Republic

Un european din sase traieste sub pragul saraciei
Economie | Data Publicarii: 20-02-2007

Un european din 6Un european din sase (16 la suta din populatie) traieste sub pragul saraciei, copiii fiind deosebit de vulnerabili, potrivit unui raport publicat luni de Comisia Europeana privitor la protectia sociala, relateaza AFP. Potrivit studiului, realizat in baza cifrelor europene din 2004 si care va fi prezentat la summitul european de la 8-9 martie, acest procentaj variaza intre 9-10 la suta (Suedia, Cehia) si 21 la suta (Lituania si Polonia) in Europa celor 25 - fara Romania si Bulgaria, care au aderat la 1 ianuarie.

Pentru copii, aproape unu din cinci (19 la suta) traiau in 2004 sub pragul saraciei, cifra care demonstreaza vulnerabilitatea lor deosebita la acest flagel.

Pragul saraciei este fixat la 60 la suta din venitul national mediu, potrivit raportului, care analizeaza marile tendinte din UE subliniind problemele cu care se confrunta fiecare stat.

In 2006, aproape 10 la suta dintre adultii europeni din Cei 25, apti de munca (si 9,5 la suta dintrre copii), locuiau in familii formate doar din persoane somere, potrivit Comisiei. Pentru populatia adulta din Polonia si Belgia, procentajul atinge 13 la suta. In Marea Britanie mai mult de 16 la suta dintre adultii apti de munca - precum si dintre copii - traiau in familii de someri in 2006.

Europa sufera si de fenomenul muncitorilor saraci, care au un loc de munca dar se afla intr-o situatie precara. Astfel, 8 la suta dintre muncitorii europeni (cu varste peste 18 ani) dispuneau de venituri sub pragul saraciei in 2004, procentul fiind cuprins intre 5 la suta sau mai mic (Cehia, Germania si tarile nordice) si 13 sau 14 la suta (Grecia, Portugalia, Polonia).

Raportul analizeaza si speranta de viata in UE (foarte dependenta de sistemele de ingrijire a sanatatii si de ingrijiri pe lunga durata), care a crescut cu trei ani pentru barbati si cu doi pentru femei intre 1995 si 2005. Exista o diferenta de 13 ani in privinta sperantei de viata in randul barbatilor din Europa: ea atinge 65,4 ani in Lituania si 78,4 ani in Suedia. In ceea ce priveste femeile, ea variaza intre 75,4 ani in Romania si 83,9 ani in Spania.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/9045