Regiunea Nord-Est din Romania, care cuprinde sase judete din Moldova, se situa, in 2004, la 24% din media produsului intern brut (PIB) pe locuitor al Uniunii Europene, calculata la paritatea puterii de cumparare, fiind pe ultimul loc intre regiunile europene, potrivit Eurostat. De altfel, sapte din cele mai putin dezvoltate 15 regiuni ale celor 27 de tari membre ale Uniunii Europene sunt din Romania. Urmatoarele clasate inntr-un top inversat al celor mai sarace regiuni europene sunt trei regiuni din Bulgaria, cu un nivel de 26% din media europeana in 2004.
Singura regiune romaneasca care nu face parte din ultimele clasate este Bucuresti-Ilfov, care se situa, la indicatorul PIB/locuitor la paritatea puterii de cumparare, la 64,5% din media europeana in 2004, nivel similar celui din regiunile Sicilia din Italia, Centro din Portugalia sau Extremadura din Spania, potrivit datelor Eurostat.
Toate cele 15 regiuni cel mai putin dezvoltate sunt din trei tari, Romania (7 regiuni), Bulgaria (5) si Polonia (3). Astfel, regiunea Sud-Muntenia era, in 2004, la 28% din media europeana a PIB/locuitor, iar Sud-Vest Oltenia la 29%. Celelalte regiuni romanesti depaseau 30% din media europeana: Sud-Est (31%), Nord-Vest (33%), Centru (35%) si Vest (39%). Romania se situa pe penultimul loc in clasamentul pe tari, cu o medie de 34%, peste Bulgaria, care era la 33%.
NewsIn