Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a organizat astazi conferinta Revolutia Cunoasterii, dedicata celor 260 de comunitati locale admise in proiectul Economia Bazata pe Cunoastere, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. "Conferinta de astazi marcheaza inceputul unui parteneriat important, intre Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, initiatorul si coordonatorul proiectului, si fiecare administratie locala participanta", a declarat Zsolt Nagy, Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.
"Implicarea in proiect va aduce beneficii multiple: va ajuta la reducerea decalajului rural-urban, va sprijini integrarea fiecarei comunitati in economia globala si va facilita alinierea acestora la standardele europene", a adaugat el.
La conferinta Revolutia Cunoasterii au participat reprezentantii administratiilor locale din cele 260 de localitati dezavantajate din punctul de vedere al accesului la informatie, care vor beneficia de instalarea Retelei Electronice a Comunitatii Locale. La eveniment au fost prezenti si Zsolt Nagy, Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Bogdan Marius Chiritoiu, Consilier de Stat, Departamentul de Politici Economice si Sociale, din cadrul Administratiei Prezidentiale si Benoit Blarel, Seful Biroului Bancii Mondiale in Romania.
Noua (doua orase mici si sapte comune) dintre aceste comunitati au fost incluse anul trecut in faza-pilot a proiectului, incheiata cu succes in luna ianuarie. Lor li s-au alaturat, la inceputul anului, 251 de noi comunitati (45 de orase mici si 206 comune). In orizontul 2007-2010, aceste 260 de comunitati vor beneficia de oportunitati unice de dezvoltare, realizabile pe baza infrastructurii IT&C de ultima ora oferita in cadrul proiectului.
Economia Bazata pe Cunoastere are abordari multisectoriale si va asigura, de asemenea, servicii specializate si facilitati precum servicii publice furnizate prin mijloace electronice, educatie asistata de computer, gestionarea afacerilor cu ajutorul computerului, instruirea si acordarea de asistenta pentru dezvoltarea competentelor resurselor umane locale, precum si acordarea de finantari nerambursabile pentru stimularea intreprinderilor mici si mijlocii si utilizarea tehnologiei in dezvoltarea afacerilor.
"Datorita caracterului sau complex, Economia Bazata pe Cunoastere depaseste limitele unui simplu proiect de infrastructura IT. Prin sustinerea imbunatatirii educatiei, a serviciilor publice oferite prin mijloace electronice si a initiativelor de tip eBusiness si eCommerce, proiectul va facilita accesul la informatia in format digital, sustinand dezvoltarea personala si profesionala a membrilor comunitatii", a mai spus Zsolt Nagy, Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.
In cadrul conferintei Revolutia Cunoasterii, reprezentantii administratiilor locale au obtinut detalii referitoare la actiunile ce trebuie intreprinse in vederea instalarii Retelei Locale, modalitatile de management si asistenta a acestora, si sustenabilitatea investitiei.
Economia Bazata pe Cunoastere beneficiaza de o finantare totala in valoare de 69,4 milioane USD, asigurata de Banca Mondiala si Guvernul Romaniei. Bugetul total acopera atat echipamentele ce urmeaza sa fie instalate, cat si multiplele servicii de baza si cu valoare adaugata, realizabile cu ajutorul infrastructurii IT&C. Proiectul este un parteneriat dezvoltat cu fiecare primarie participanta, careia ii revin obligatiile de a pune la dispozitie toate spatiile destinate Retelei Electronice Locale si sa le amenajeze, sa suporte cheltuielile aferente functionarii si intretinerii acestor spatii, precum si sa asigure plata salariilor angajatilor retelei: managerul si administratorul IT.
Retelele Electronice Locale vor fi finantate din bugetul proiectului pana in anul 2010, urmand ca dupa acest moment sa treaca in administrarea primariilor, care vor avea posibilitatea de a le extinde in conformitate cu necesitatile locale specifice.
Mai multe detalii despre proiectul Economia Bazata pe Cunoastere puteti obtine accesand www.ecomunitate.ro sau www.mcti.ro.
Redactia BankNews.ro