Decizia BNR de vinerea trecuta de a reduce dobanda de politica monetara de la 8,75 la 8%/an va determina o reducere a dobanzilor la depozitele atrase de bancile comerciale, noteaza Curierul National. Ramane de vazut cum vor reactiona investitorii straini, avand in vedere ca depozitele in lei deschise de acestia au crescut anul trecut la un maxim istoric de 5,77 miliarde lei. Aceasta evolutie a fost una normala, dobanzile ridicate asigurand randamente mult mai mari decat pe alte piete, speculatorii beneficiind si de diferentialul creat prin aprecierea consistenta a leului.
Astfel, conform datelor prezentate de BNR, in decembrie, fondurile speculative sau nerezidentii si-au majorat plasamentele pe termen scurt cu 13% (654 de milioane de lei), dupa ce in noiembrie soldul crescuse cu 16%.
Cresterea concurentei pentru obtinerea unei cote de piata cat mai consistente ar putea intarzia insa momentul reducerii dobanzilor. Avem in vedere faptul ca dobanzile la un an din piata monetara se situau de mai multe luni sub pragul de 8,75%, ieri BNR anuntand rate BUBID de 6,13% si BUBOR de 8,16%.
Bancherii anticipeaza pentru urmatoarele doua-trei luni o reducere a dobanzilor la depozite de minimum 0,75 puncte procentuale. In prezent, bancile comerciale remunereaza depozitele atrase cu dobanzi cuprinse intre 5 si 8% pentru un termen de un an.
Scaderea dobanzilor la credite mai are de asteptat ceva mai mult timp, chiar daca inca din cursul lunii trecute unele banci cu o cota de piata mai scazuta au redus dobanzile sub pragul de 6% la unele produse cu scadente mai lungi. In acest moment, la creditele noi in lei bancile utilizeaza dobanzi medii de 13,1%/an pentru persoanele fizice si de 11,5%/an pentru cele juridice.
O scadere mai consistenta a acestora s-ar putea petrece in cazul in care BNR va decide si o reducere a rezervelor minime obligatorii, care se ridica la 20% pentru cele in lei si 40% pentru cele in valuta.
Bancile comerciale s-ar putea simti "obligate" sa umble mai repede la dobanzile la credite avand in vedere faptul ca piata este supralichida in moneda nationala.
Integral in Curierul National