BankNews.ro - The Business Republic

Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
Economie | Data Publicarii: 04-07-2024

Hidroelectrica a atribuit contractul pentru retehnologizarea Amenajării Hidroenergetice Vidraru, una dintre cele mai importante investiții în infrastructura energetică din România. Contractul, evaluat inițial la 188,7 milioane euro fără TVA, a fost adjudecat de asocierea formată din Electromontaj, Koncar – Engineering Co. Ltd. for Production and Services și Butan Grup pentru suma de 188,4 milioane euro fără TVA.

Centrala hidroelectrică Vidraru, cu o putere instalată de 220 MW, este esențială pentru Sistemul Energetic Național (SEN), contribuind la reglajul putere-frecvență și asigurând servicii de sistem. În funcțiune din 1966, centrala utilizează potențialul hidroenergetic al râului Argeș pe o lungime de 28 km, valorificând o cădere de apă de 324 metri. Lacul de acumulare Vidraru are un volum total de 465 milioane mc, din care 320 milioane mc reprezintă volumul util, și asigură o producție anuală de circa 400 GWh. La inaugurare, barajul Vidraru era al cincilea ca mărime în Europa și al nouălea în lume.

Procedura actuală vine după cinci încercări nereușite de achiziție pentru retehnologizarea centralei, cauzate de neconformitatea ofertelor cu cerințele caietului de sarcini. Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie verde din România, operează 187 de centrale hidroenergetice cu o capacitate totală de 6,3 GW și un parc eolian la Crucea, cu o putere de 108 MW. Compania deține 13,09% din piața de furnizare și este dedicată inovării și sustenabilității, vizând îmbunătățirea eficienței operaționale și reducerea impactului asupra mediului.

http://www.banknews.ro/stire/89533_hidroelectrica_anunță_atribuirea_contractului_pentru_retehnologizarea_vidraru.html