BankNews.ro - The Business Republic

Hidroelectrica inaugurează Microcentrala Poiana Ruscă
Economie | Data Publicarii: 02-07-2024

Hidroelectrica a inaugurat în data de 26 iunie 2024 Microcentrala Poiana Ruscă, marcând finalizarea primului său proiect de investiție cu finanțare externă. La eveniment au participat autoritățile locale și partenerii implicați în proiect. Ianăș Rădoi, COO, și Radu Constantin, CAO, au reprezentat Hidroelectrica, alături de membrii echipei care au gestionat finanțarea și implementarea proiectului, printre care Emil Crișan și Manuela Horvath.

Investiția în Microcentrala Poiana Ruscă a fost de 5,79 milioane de lei, din care 2,3 milioane de lei (462.000 EUR) au fost finanțați de Grantul EEA & Norway Grants. Proiectul este primul al Hidroelectrica ce a beneficiat de acest mecanism financiar, disponibil pentru 2014-2021, în cadrul „Programului de Energie din România”.

Noua capacitate instalată de 0,2 MW generează 1,5 GWh/an de energie electrică verde, fără emisii de CO2, folosind debitul de servitute impus în aval de barajul Poiana Ruscă. Microhidrocentrala automatizată este conectată la rețea și nu are impact asupra mediului, folosind o tehnologie dovedită și matură în domeniul hidroenergetic, unde Hidroelectrica are o vastă experiență.

Recepția lucrărilor de construcții și instalații aferente a avut loc pe 19 iunie 2024, cu partenerii Uzinsider General Contractor S.A. și WWS Wasserkraft GmbH, conform contractului din 26 ianuarie 2023. De asemenea, pe 10 august 2023 a fost semnat contractul de racordare la Sistemul Energetic Național cu Comranado SRL.

Proiectul MHC Poiana Ruscă reprezintă un exemplu de bune practici în România și regiune, parte din strategia investițională a Hidroelectrica. Realizarea noilor capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile aduce beneficii pentru companii, comunități și mediul înconjurător, demonstrând impactul pozitiv asupra calității vieții și bunăstării comunităților.

http://www.banknews.ro/stire/89530_hidroelectrica_inaugurează_microcentrala_poiana_ruscă.html