BankNews.ro - The Business Republic

Cinci reguli pentru a face fata unui sef rau
HR/Cariere | Data Publicarii: 14-02-2007

Exista mai multe tipologii de sefi, iar un portet pe care probabil l-ati intalnit sau despre care ati auzit mai des in ultima vreme este urmatorul: o persoana care minte, inseala, fura idei sau chiar te atinge chiar daca i-ai cerut de curand in scris acest lucru. Daca chiar ai un astfel de sef, inceteaza sa te mai plangi si aplica pentru alte joburi, noteaza Wall-Street. Una dintre cele mai importante calitati care presupun competenta ta profesionala este capacitatea de a te adapta unor situatii: asigura-te ca ii oferi sefului tau ceea ce are nevoie pentru a obtine in schimb ceea crezi ca ai nevoie de la acesta. In mod concret, am gasit pentru astazi 5 metode ca sa faci fata unui sef mai dur.

1. Incerca sa intelegi persoana alaturi de care lucrezi.

Este seful tau o persoana foarte atenta la detalii? Atunci pune-i la dispozitie rapoarte detaliate. In cazul in care este o personalitate interesata de lucruri in ansamblul lor, atunci exprima-ti ideile intr-un mod mai larg.

Incearca sa-i intelegi punctele forte si slabiciunile, pentru ca aceasta este singura cale pentru o relatie profesionala de durata. Atunci cand vei ajunge sa-i cunosti punctele slabe, vei reusi sa ai o atitudine mai degraba empatica decat una de nepasare.

2. Solicita trimestrial sefului tau stabilirea obiectivelor in detaliu.

Daca nu ai reusit sa-ti stabiliesti o serie de obiecive, atunci cum stii care este natura jobului tau? Si, in mod implicit, daca nu cunosti ceea ce trebuie sa faci nu vei reusi sa-ti multumesti seful.

In cazul in care seful tau nu cunoaste care sunt obiectivele tale profesionale, atunci scrie-le si pentru el. Incearca sa gasesti o perspectiva interesanta asupra jobului tau care sa coinicida si cu strategia companiei. Fii sigur ca in cazul in care obiectivele stabilite de tine nu-i vor fi pe plac, seful tau sau sefa ta va propune altele.

3. Invata care sunt ingrijorarile sefului tau

De ce ai ales sa lucrezi la proiecte de care sefului tau nici nu-i pasa? Treaba ta este sa-l faci pe seful tau sa te placa asa ca el te va sustine sa acumulezi cunostintele de care ai nevoie pentru a avansa in cariera. Concentreaza-te asupra lucrurilor care conteaza cu adevarat pentru seful tau, astfel incat sa te placa mai mult.

4. Percepe slabiciunile sefului tau ca oportunitati.

In cazul in care seful tau este un specialist in managementul proiectelor, cu siguranta acest sfat nu este valabil. Incerca sa fii profesionist acolo unde seful tau da randamente mai scazute. Spre exemplu, in cazul managementului resurselor umane, sustine-ti seful in mobilizarea angajatilor. Daca intalnirile nu sunt punctul forte al sefului tau, atunci incerca sa-l organizezi decat sa-i plangi de mila.

5. Concentreaza-te asupra propriilor nevoi, dar sa le iei in considerare si pe ale sefului tau.

Impreuna cu seful tau formezi o echipa. Daca ii vei transmite sefului tau o imagine favorabila in cadrul organizatiei, atunci si el te va ajuta in dezvoltarea profesionala. Pentru a reusi acest lucru, trebuie sa te concentrezi mai mult asupra modului in care il vei ajuta pe el decat sa-ti faci doar treaba care tie iti place.

Wall-Street.ro

http://www.banknews.ro/stire/8920