BankNews.ro - The Business Republic

Banca cu autoservire: ING Bank
Finante-Banci | Data Publicarii: 14-02-2007

ING BankDe mai multe ori am trecut si eu pe langa ING Bank fara sa intru, noteaza Vasile Coman in Ghiseul Bancar. La fel ca personajul dintr-o reclama a bancii, care afla ca a ratat astfel o buna afacere. ˝Poate data viitoare˝. Data viitoare, barbatul pare a trece la fel de rapid pe langa banca, fara sa-i arunce macar un ochi, daca n-ar vedea pe jos o bancnota de un milion. Dar care zboara repede in banca cand vrea s-o insface. Daca vrei bani, trebuie sa intri in banca, ar fi morala reclamei.

Asa ca am intrat si eu sa vad despre ce afacere este vorba.

Si am descoperit ca afacerea consta, in primul rand, intr-un mod original de a o oferi servicii bancare pe piata romaneasca, asa-numitul concept de self-bank. Mai precis, la ING nu exista clasicele ghisee bancare, ci doar birouri de consiliere a clientilor si o zona de autoservire cu operatiuni bancare, prin intermediul a doua bancomate destepte-consilieri bancari electronici.

Toate operatiunile se desfasoara prin intermediul unui card, care se utilizeaza la doua, inpropriu spus, bancomate, mai precis un bancomat la care poti sa retragi dar si sa depui bani, iar celalalt este un bancomat-computer, de la care poti face singur operatiuni bancare.

Cum? Foarte simplu: introduci cardul, iar apoi PIN-ul, la fel ca la bancomat, iar pe ecranul computerului-bancomat vor aparea meniurile cu tipurile de operatiuni pe care le poti efectua. De exemplu, daca vrei sa platesti factura de mobil, trebuie sa apesi pe ecran cu degetul meniul respectiv si sa completezi, cu ajutorul unei tastaturi de calculator obisnite, datele facturii, contul si suma de platit. Cumputerul iti poate tipari apoi si chitanta privind dovada platii. Astfel fel poti efectua orice alte tipuri de transferuri bancare, precum plata ratelor la credit, plata politei de asigurare.

Iata procesul de autoservire bancara:

Pasul 1

Te duci cu buletinul la ING Office si completezi o cerere pentru eliberarea unui card. Nu trebuie sa ai nici un ban. Ulterior, pana la sfarsitul lunii urmatoare (februarie, daca te duci acum), va trebui sa depui la bancomatul bancii doua comisioane: o taxa anuala de intretinere a cardului, in valoare de 14 lei pentru primul an si 28 de lei pentru urmatorii ani, si un comision de administrare a contului, in valoare de 20 de lei. ˝Asta e tot ce aveti de platit˝, mi-a spus, cu un evident accent de mandrie, o reprezentanta a bancii, trecuta de varsta a doua, dar fara sa te faca sa te gandesti la acest lucru.

"Veti primi apoi acasa, prin curier, PIN-ul cardului, dupa care veniti la noi sa-l ridicati. Totul dureaza trei zile", mi-a precizat ea cu o expresie prea sigura.

"Apoi veti face singur, cu cardul, toate operatiunile, uitati, cum procedeaza ceilalti clienti", si-mi arata cu degetul, in spatele meu, un om care depunea bani la bancomat, iar un altul la computer facea o plata.

Pasul 2

Dupa obtinerea cardului, acesta trebuie alimentat cu bani. Alimentarea nu se face la ghiseu, ci la un bancomat special al ING. Apropo, bancomatele ING nu se afla in exteriorul bancii, ca la celelalte banci, ci in banca, intr-un spatiu separat de cel al birourilor angajatilor bancii.

Accesul la bancomat se face, cum altfel, tot cu cardul, care trebuie trecut printr-o fanta speciala postata pe usa bancii, pentru a putea fi deschisa. Atentie! Accesul la bancomate nu este permis insa non-stop, ci doar pana la ora 11 seara, iar dimineata de la ora 7.

Odata intrat in autoservire (Self-Bank) trebuie sa te opresti in fata bancomatului pentru a alimenta cardul cu bani cash. (Poti alimenta cardul si printr-un transfer bancar, dintr-un alt cont in contul cardului ING, operatiune pe care o efectuezi la computer (Multimat, adica celalalt bancomat, cu monitor).

Cum se alimenteaza cardul cu bani? Se introduce cardul in bancomat, se tasteaza codul PIN, iar apoi selectezi, cu degetul pe ecran, optiunea depunere. (Cand vrei sa scoti bani de pe card selectezi, normal, optiunea de eliberare a numerarului). Bancomatul isi deschie apoi gura cu falci metalice in care introduci, fara frica, bancnotele. Gura se va inchide si va incepe sa numere banii abia dupa ce apesi OK cu degetul. Functionarul bancar electronic iti va spune apoi, pe ecran, cati bani ai introdus, iar tu trebuie sa confirmi din nou cu buricul unui deget si gata. Poti trece la urmatorul pas.

Pasul 3

Banii intra automat in contul de card, asa incat poti lua imediat un loc pe scaun in fata computerului de alaturi (Multimat). Introduci cardul si PIN-ul, dupa care incepi iar sa umbli cu degetele pe monitor. Aici poti face diverse operatiuni, din contul de card: sa platesti facturile la telefoanele mobile sau fixe, polita de asigurare, rata la credit sau transferuri bancare intre conturi. De asemenea, poti sa-si consulti istoricul operatiunilor efectuate in ultimele 6 luni, sub forma unui extras de cont.

De exemplu, daca vrei sa platesti o factura la mobil, apesi plati iar apoi selectezi datele furnizorului de servicii, Orange sau Vodafone. Daca nu te descurci, alaturi exista un ghid tiparit in care iti spune, pas cu pas, ce date trebuie sa introduci. Daca nici asa nu merge, poti apela la ajutorul unui consilier bancar. La a doua incercare, adica luna viitoare, iti va fi mult mai usor, pentru ca vei putea salva datele facturii si va trebui sa introduci doar suma de plata.

Asta a fost tot. Simplu si eficient, dupa parerea mea. E bine de stiut ca pentru plata facturilor obisnuite, de utilitati, banca nu percepe comision pentru ca are incheiat acord cu anumiti furnizori de servicii. Tot gratis este si consultarea soldului, precum si tiparirea unui extras de cont. Pentru al doilea platesti 5 lei.

Integral in Ghiseul Bancar

http://www.banknews.ro/stire/8905