Coca Cola Enterprises, cel mai mare imbuteliator de bauturi racoritoare Coca Cola din lume, a anuntat, marti, ca si-a planificat sa concedieze aproximativ 3.500 de salariati, care reprezinta 5% din personalul actual, pentru a compensa cheltuielile mari cu materiile prime, potrivit Reuters. Reprezentantii companiei, detinuta in proportie de 35% de Coca-Cola, au avertizat ca se vor confrunta cu cresteri fara precedent ale costurilor unor materii prime in 2007 in America de Nord, in primul rand ca urmare a scumpirii aluminiului, folosit pentru cutii, si a siropului de porumb, utilizat ca indulcitor la fabricarea multor bauturi racoritoare.
Coca Cola Enterprises a anuntat pierderi nete de 1,71 miliarde dolari pe ultimul trimestru din 2006, fata de o pierdere de 57 milioane de dolari in trimestrul al patrulea din 2005, si a estimat scaderea profitului in 2007.
Cotatia actiunilor CCE a urcat cu 12 centi, la valoarea de 20,65 dolari, in sedinta de tranzactionare de marti de la bursa din New York.
Reprezentantii companiei au spus ca cea mai mare parte a costurilor de restructurare, de 300 milioane de dolari in 2007 si 2008, vor fi acoperite din fonduri proprii. Coca Cola Enterprises va restructura o parte a operatiunilor derulate pe piata nord americana si pe cea europeana, insa majoritatea concedierilor vor fi in America de Nord, potrivit oficialilor firmei. Analistii economici considera ca numarul concedierilor este peste asteptari.
Compania a avut, in 2006, cheltuieli de 2,9 miliarde de dolari pentru reducerea valorii contabile a unor active. Coca Cola Enterprises a renuntat la unele active cumparate in urma cu 10-12 ani, pentru a reduce valoarea nominala a activelor sale din America de Nord la valoarea estimata de piata. Cand a incheiat tranzactiile respective, Coca Cola Enterprises estima o crestere anuala a afacerilor sale cu bauturi cu 2 - 5%.
In ultimii ani, insa, castigurile companiei au stagnat, deoarece clientii au preferat alte produse, cum ar fi apa minerala sau alte sucuri. Scaderea castigurilor companiei, corelata cu preturile materiilor prime pe care trebuie sa le plateasca firma, au redus valoarea nominala a activelor fata de momentul in care au fost facute achizitiile.
NewsIn