Reprezentantii companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox preconizeaza ca numarul proiectelor de locuinte de lux in locatii de top va fi din ce in ce mai restrans, iar preturile vor creste din cauza lipsei terenurilor disponibile. "Credem ca zonele de interes actuale se vor extinde si vor aparea noi zone in lipsa terenurilor disponibile in locatiile de top ale Capitalei", a declarat Claudia Dascalescu, Consultant Senior in cadrul departmentului rezidential al DTZ Echinox. Potrivit reprezentantei DTZ, pe piata locuintelor de lux din Bucuresti, preturile de vanzare sunt in continua crestere, iar potrivit unui studiu redactat recent de grupul Global Property Guide, Romania are preturi mai mari decat Belgia, Slovacia si Polonia.
Astfel, daca, in prezent pretul pe metru patrat al unei locuinte de lux in Capitala Romaniei ajunge chiar la 2.350 euro, in capitala Belgiei nu trece de 2.150 de euro. In alte regiuni unde apartamentele de lux pot fi achizitionate la preturi mici sunt Bratislava (Slovacia), cu 1.292 euro pe metru patrat, Varsovia (Polonia) - 1.175 euro, Skopje (Macedonia) cu un pret de 1.125 euro/mp si Chisinau (Moldova), cu 917 euro pe metru patrat, potrivit studiului privind cele mai scumpe orase europene in functie de pretul locuintelor.
Nici chirile unui apartament de lux in Bucuresti nu sunt de ignorat si cu 1.900 euro pe luna pentru o locuinta de 120 metri patrati, acestea se numara printre cele mai ridicate din Europa, in fata celor din Geneva - 1.845 euro, Madrid - 1.200 euro si Berna -1.500 euro.
Reprezentantii DTZ spun ca majoritatea imobilelor de lux sunt accesibile doar unei anumite categorii de persoane, iar printre principalii clienti se numara ambasadele care achizitioneaza locuinte pentru membrii sai, dar si oamenii de afaceri care doresc sa-si achizitioneze o locuinta care sa corespunda statutului lor social.
NewsIn