Deși ne confruntăm cu o criză fără precedent, o mare parte din investitori consideră, potrivit specialistului Christopher Dembik, Director de analiză macro la Saxo Bank, „că cele mai recente evoluții ale pieței legate de pandemia de COVID-19 reprezintă o încetinire temporară a unei piețe seculare de creștere de 10 ani, similară cu cele observate anterior în 2016 și 2011. Principalul lor argument este că politica monetară relaxată, inclusiv ratele dobânzilor scăzute, alături de politica monetară flexibilă, cum ar fi relaxarea cantitativă, vor continua să fie principalul motor al pieței”.
Potrivit acestuia, ceea ce se întâmplă în prezent nu este neapărat o noutate, la nivel global trecând prin asemenea momente în perioada de creștere de la începutul celei de-a doua jumătăți a secolului trecut când Rezerva Federală a urmat o politică monetară de tipul „înot împotriva curentului” care a condus la o inflație peste măsură. O politică monetară mult prea relaxată, a condus în acea perioadă la o creștere dramatică a inflației, factorii de decizie din cadrul Fed judecând greșit cota maximă până la care economia putea funcționa fără ca inflația să ajungă să o destabilizeze. Mai mult, atunci când IPC a început să crească, reacția monetară a fost lentă iar prețurile petrolului și a alimentelor de bază au agravat problema deja existentă.
„În 2020, economia globală se confruntă cu o provocare mult mai dificilă care poate duce la consecințe similare, dacă nu este controlată: stagflația. În epoca coronavirusului, starea de urgență și dublul șoc asupra ofertei și asupra cererii riscă să diminueze brusc creșterea, crescând astfel riscul de recesiune. Guvernele sunt gata să facă „orice este nevoie” pentru a atenua criza. Trecem de la „salvarea băncilor” din 2008 la „salvarea IMM-urilor și a orice altceva” în 2020” spune Dembik.
Presiunile inflaționiste vor fi crescute cel mai probabil de stimulentele fiscale foarte mari care urmează. Specialistul Saxo nu crede că coronavirusul va reprezenta de aceea un șoc temporar pe piață ci mai degrabă că, cumulat cu factorul demografic până acum subestimat, va precipita sfârșitul pieței seculare în creștere.
„În opinia noastră, demografia este indicatorul final al modului în care economia și piața vor evolua cu decenii în avans. În 2011, o lucrare de cercetare publicată de Rezerva Federală din San Francisco, intitulată „Boomer Retirement: Headwinds for US equity” („Pensionarea generației baby boomer: dificultăți pentru capitalurile proprii americane”) a evidențiat legătura puternică dintre performanța pieței bursiere și distribuția pe vârstă a populației americane. Folosind date din 1954 până în 2019, s-a constatat că populația boomer a fost motivul pentru aproximativ 61% din variația raportului P/E pe perioada eșantionului” continuă el.
Perioada postbelică a venit cu o creștere demografică peste măsură care a generat niveluri record ale veniturilor, consum din ce în ce mai mare și activitate economică ridicată. Cu alte cuvinte, bogăție. Inovațiile tehnologice au îmbunătățit productivitatea, combinația dintre acestea și populația în expansiune determinând o creștere sistematică a pieței. Din păcate, tocmai acest element lipsește economiei actuale, și anume populația în expansiune. Generația de baby boomers, care depășește în prezent cifra de 76 de milioane de persoane numai în SUA, va ieși în curând din câmpul muncii în vreme ce populația mai tânără este în scădere și pentru prima dată în istorie, a ajuns să fie mai puțin optimistă decât generația mai în vârstă. „Acest lucru va avea un impact direct asupra comportamentului banilor și va favoriza economisirea, mai degrabă decât investițiile, în ciuda ratelor dobânzii scăzute”, concluzionează Dembik.
http://www.banknews.ro/stire/88564_perspectiva_saxo_bank_pentru_al_doilea_trimestru_al_anului_demografia_piesa_lipsa.html
|