Ultima analiză Saxo Bank semnalizează o ușoară scădere a prețului aurului la nivel internațional, scădere observată de Ole Hansen, director strategie mărfuri al Saxo, în preajma zilei de 11 noiembrie. Potrivit acestuia, piața a reacționat „pentru a mia oară” la anunțul iminent al unui acord comercial. Discutăm evident despre un acord între cele două mari puteri economice aflate deocamdată într-un conflict rece, SUA și China.
Nu este prima scădere de acest gen însă. Cel puțin deocamdată, aurul se tranzacționează peste minimul înregistrat la data de 1 octombrie. Pe de altă parte, totul se întâmplă în ciuda faptului că stocurile Statelor Unite se tranzacționează la niveluri record. Randamentul obligațiunilor la nivel mondial se bucură de asemenea de un salt semnificativ în ultima vreme. Toate acestea ar trebui să contribuie la o scădere mai semnificativă a prețului aurului, în contrast cu ceea ce s-a întâmplat în luna iunie, când o mare scădere a randamentelor din SUA și alte piețe majore, au ridicat brusc prețul acestuia.
„Cu toate acestea, în general aș spune că aurul dă dovadă de rezistență în continuare. Nu în termeni absoluți, desigur, dată fiind recenta scădere a prețului, dar relativ, atunci când ne uităm la ce-au făcut alte piețe. Rămân sceptic cu privire la fondul acordului SUA - China și cred că reacția pieței ar putea fi, până la urmă, nejustificată” spune Hansen.
Pe termen lung, potrivit perspectivelor actuale, Hansen prevede o creștere a aurului care să se mențină la peste 1380$. De ce 1280?
„A fost retrasarea fibo de 38,2% din timpul lichidării 2011-15 și, în consecință, partea superioară a intervalului în perioada 2016 și luna iunie a acestui an. Este, de asemenea, 61,8% din redresarea din iunie-iulie și o depășire ce ar putea semnala inversarea redresării menționate. Înainte de acest nivel avem atât 38,2, cât și 50 pe care să ne sprijinim” conclude acesta.
http://www.banknews.ro/stire/88437_usoara_scadere_a_pretului_aurului_la_sfarsitul_primei_treimi_a_lunii_noiembrie.html
|