Furnizorul global de indici FTSE Russell a promovat România la statutul de Piață Emergentă de la cel de Piață de Frontieră, potrivit anunțului din data de 26 septembrie. Decizia a fost luată după ce România s-a aflat timp de trei ani pe lista de monitorizare. Reclasificarea statutului va intra în vigoare în septembrie anul viitor.
România a fost promovată la statutul de Piață Emergentă de la cel de Piață de Frontieră, a anunțat, pe 26 septembrie, furnizorul global de indici FTSE Russell.
"FTSE Russell are deosebita plăcere să anunțe că România va primi statutul de Piață Emergentă Secundară. Ca parte a analizei anuale, Comitetul Consultativ FTSE Russell pentru Clasificarea Țărilor a aprobat următoarea modificare a criteriului de rating:
• „Lichiditate” - Lichiditate de piață suficientă pentru a susține investițiile globale semnificative" - îmbunătățită de la „Restricționat” la „Admis”.
Prin urmare, România îndeplinește cele 9 criterii de calitate ale FTSE pentru statutul de Piață Emergenă Secundară potrivit schemei FTSE pentru clasificarea țărilor. FTSE Russell felicită autoritățile pieței de capital din România pentru atingerea acestui statut,” se arată în
raport.
Este pentru prima dată când un furnizor global de indici upgradează piața de capital românească la Piață Emergentă. Decizia a fost luată după ce România s-a aflat timp de trei ani pe lista de monitorizare. Reclasificarea statutului va intra în vigoare în septembrie anul viitor.
Este un moment istoric pentru România, a cărei bursă a fost închisă în timpul regimului comunist și redeschisă aproape jumătate de secol mai târziu. Când a început din nou să funcționeze, în noiembrie 1995, pe bursă erau listate 6 companii. Acum, la Bursa de Valori București (BVB) sunt listate 84 de companii doar pe piața principală și, împreună, au o capitalizare de 36 de miliarde de euro.
"Suntem martorii unui moment istoric: este recunoașterea internațională că România merită să fie promovată și sunt mândru și fericit să conduc echipa care a făcut acest moment posibil. Când bursei îi merge bine și economiei îi merge bine. Îmi doresc ca noul statut să deschidă ochii cât mai multor manageri din companiile private și de stat și să privească bursa ca pe un mediu eficient prin care își pot finanța dezvoltarea afacerilor. Vom sărbători 25 de ani de bursă modernă în noiembrie anul viitor. Ne dorim să le arătăm partenerilor noștri că facem progrese în ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii pieței. În acest sens, proiectul Contrapărții Centrale va crea cadrul care va permite o îmbunătățire semnificativă a lichidității. Țelul nostru pentru următorii 10 ani este să dublăm nivelul de reprezentativitate al pieței în economie de la nivelul actual de 10% la 20% din PIB." a declarat Adrian Tănase, CEO BVB.
"Promovarea României la statutul de Piață Emergentă poate fi considerată, din punct de vedere economic pentru piața de capital, echivalentul momentului aderării României la Uniunea Europeană. România merita să fie promovată pentru că a demonstrat, în repetate rânduri, că este o piață funcțională și accesibilă. Fonduri mult mai mari decât cele de până acum și care gestionează sute de miliarde de euro vor putea să investească în România în următorii ani pentru că până acum acești administratori de fonduri erau restricționați, prin prospect, să investească în piețele de frontieră. Investitorii români ar putea să beneficieze pe termen lung de această promovare fructificând randamentele oferite de oportunitățile investiționale pe bursă. Am dori să le mulțumim tuturor entităților implicate în piața de capital și autorităților care au fost aproape de bursă în acest proces de reformă a pieței locale care a început acum aproape 7 ani." a declarat Lucian Anghel, Președinte BVB.
http://www.banknews.ro/stire/88386_moment_istoric_romania_este_promovata_la_statutul_de_piata_emergenta_.html