Pe măsură ce piața valutară a început să se aclimatizeze la un USDCNY de peste 7,00 și la redresarea apetitului de risc, valutele mai mici au început să crească abrupt. Dolarul australian a avut cel mai mult de câștigat din acest punct de vedere, aflându-se pe primul loc pe lista valutelor ieșite în câțtig de pe urma ultimelor evenimente.
Potrivit Saxo Bank, „temperatura generală a pieței a scăzut cu câteva grade în ultimele două sesiuni de tranzacționare, pe măsură ce China a ținut în frâu raportul USDCNY la mai puțin de un procent peste ceea ce a fost considerat pragul critic de 7.00. Viziunea superficială este că Beijingul ar putea permite ca raportul să crească puțin de la acest prag încolo doar dacă USD continuă să crească în alte contexte. În termenii oficiali ai coșului valutar, yuanul se află la o distanță destul de mare de minimele sale (datorită membrilor FX asiatici slabi din piețele emergente care atârnă greu în coșul oficial RMB) pe care China poate da vina ca să se apere pentru evoluția USDCNY”.
În același timp, în lipsa unor alte elemente perturbatoare care să stârnească panică pe piețele de profil, valutele considerate ca fiind mai mici, au început să recupereze teren față de cele considerate a fi cele mai stabile de pe piață, urcând ușor în ultima perioadă. Aceste creșteri pot fi corelate și cu riscurile din piețele emergente și din cadrul G10.
Asistăm totodată la o „poveste de succes” din partea dolarului australian. Acesta, după ce a atins minime istorice după ultima criză financiară globală, a revenit la zona de rezistență critică de 0.6830 în raport cu dolarul american.
Cât privește zona euro, Germania ia în considerare extinderea cheltuielilor fiscale, alocând mai mulți bani ecologiei și schimbărilor climatice. Pe de altă parte, moneda pieței unice europene a scăzut brusc în ultimele zile, motivul principal fiind tensiunile create de situația din Italia unde Mateo Salvini a renunțat la coaliția de guvernare, partidul acestuia crescând în
sondajele privitoare la următoarele alegeri.
http://www.banknews.ro/stire/88345_piețelele_valutare_și_perspectiva_fiscală_din_zona_euro.html