BankNews.ro - The Business Republic

Jumatate din CV-uri contin informatii false
HR/Cariere | Data Publicarii: 09-02-2007

Jumatate din CV-uri contin informatii falseAi petrecut doi ani ca sa te "regasesti" pe tine insuti, stand acasa si uitandu-te la programele TV zilnice si intanizand mana la parintii tai pentru ceva maruntis. Acum este timpul sa-ti gasesti un job. Dar cum vei explica acesti doi ani irositi angajatorului uimit ca la varsta ta nu ai nici un fel de experienta? Falsificand CV-ul, spune un experimentat recrutator de personal, Derk Johnson. In site-ul sau, Fakeresume.com, Johnson sugereaza ca se pot inventa o multime de scuze sau explicatii plauzibile. Astfel, pot spune ca acesti ani au lucrat pentru o mica companie, acum falimentara. Pentru a fi mai credibili, pot lua o revista de afaceri si urmari ce firme au dat faliment.

Pentru Johnson, a fi corect in totalitate in redactarea CV-ului e un lucru rar. Angajatorii, la randul lor, sunt constienti ca vor da peste ceva laude si sunt dispusi sa treca cu vederea unele inexactitati legate de experienta aplicantului.

Aproape toti mint in CV, e de parere Johnson, de la CEO pana la portari. Circa 50% din managerii de resurse umane au spus ca au descoperit o minciuna in CV-urile aplicantilor, potrivit unei cercetari a Careebuilder.com. (Interesant este ca in alt studiu al aceleiasi firme doar 5% din aplicanti au recunoscut ca mint). 18% din aplicanti mint in legatura cu vechile locuri de munca, conform studiului. "Oamenii nu doar ca isi coafeaza job-urile. Adesea, ei nici macar nu au lucrat in locul mentionat vreodata", spune Mike Paul, reputat expert in relatii publice.

O alta cosmetizare obisnuita e intalnita la nivelul studiilor efectuate. Un raport din 2004 al Biroului de Contabilitate al Guvernului a descoperit ca 463 angajati guvernamentali din opt agentii federale au mentionat acreditari academice false in prezentarea lor. 28 dintre acestia aveau pozitii de varf in institutii. Cele mai flagrante cazuri ii au ca protagonisti pe trei din managerii de la Administratia Nationala a Securitatii Nucleare si un director de la Departamentul de Securitatea a Transporturilor.

Uneori, cazurile de falsificare a studiilor pot fi chiar mai grave, luand forma unor diplome total neacoperite sau obtinute ilegal. Cazurile sunt nenumarate, mai ales ca usurinta cu care pot fi obtinute astfel de diplome de la instututii de invatamant superior fantoma, parca incurajeaza o astfel de practica.

Problema este, spune Paul Endress, presedintele firmei de consultanta Maximum Advantage, ca angajatorii nu reusesc sa-i depisteze pe toti mincinosii, ceea ce explica necesitatea unei vigilente precum cea promovata de Fakeresume.com. Cele mai multe decizii de angajare sunt facute in primele patru secunde dintr-un interviu, spune Endress.

Daca in cele mai multe cazuri cosmetizarea CV-ului nu este daunatoare pentru angajatori sau pentru clienti, sunt si situatii in care lipsa de atentia a angajatorului fata de "istoricul" celui pe care l-a angajat poate fi una extrem de riscanta. Sa ne gandim doar la recentul caz al medicului ce facea operatii pe baza unei diplome fictive.

Integral in Banii Nostri

http://www.banknews.ro/stire/8827