Societatea franceza de asigurari CNP intentioneaza sa intre pe piata romaneasca prin doua companii proprii, CNP Assurances si CNP IAM, care vor oferi produse de asigurari de viata, de sanatate si de bunuri, societatea notificand, in acest sens, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). CNP Assurances va oferi asigurari de viata clasice, asigurari de viata cu componenta investitionala (asa numitele produse unit-linked - n.r.), asigurari de accidente si de sanatate. CNP IAM va oferi numai servicii de asigurari generale: asigurari de accidente, de sanatate, de bunuri si de pierderi financiare.
Compania franceza a notificat recent CSA cu privire la intentia companiei de a desfasura activitate de asigurare in Romania, in baza principiului liberei circulatii a serviciilor.
Actionarul cu cea mai mare detinere la asiguratorului francez este Caisse des Depôts, cu 37% din CNP, alti actionari fiind holdingul Sopassure - 36%, statul francez - 1% si persoane fizice - 26%.
Venitul din prime al CNP Assurances, in primul semestru al anului 2006, a fost de 16,3 miliarde euro, in crestere cu 20,5% fata de aceeasi perioada a anului 2005.
De la 1 ianuarie 2007, un numar de 35 de asiguratori din strainatate au notificat CSA cu privire la intentia lor de a desfasura activitate de asigurare in Romania, in baza principiului liberei circulatii a serviciilor, direct din tara in care sunt inregistrati. O singura companie straina, Coface Austria Kreditversicherung AG, a notificat CSA cu privire la intentia de a deschide o sucursala in Romania, in baza dreptului de stabilire. Totodata, un numar de 21 de companii de brokeraj si intermediere in asigurari, toate din Marea Britanie au notificat CSA cu privire la intentia lor de a-si desfasura activitatea in Romania, in baza principiului liberei circulatii a serviciilor.
Un numar de 35 de asiguratori au anuntat ca vor intra pe piata romaneasca, insa este doar inceputul, deoarece exemplele Ungariei si Poloniei indica un numar de 200-300 de noi asiguratori in primii ani dupa aderare, a declarat, recent, directorul general al ING Asigurari de Viata, Bram Boon.
"Vor fi mult mai multi jucatori pe piata asigurarilor. In Polonia si Ungaria, de pilda, la unul-doi ani dupa ce au aderat la UE erau intre 200 si 300 de noi companii de asigurari", a afirmat directorul ING Asigurari de Viata. "Asadar, acesta este doar inceputul", a remarcat Boon. Aceste noi companii vor aduce beneficii consumatorilor, deoarece vor concura la nivelul pretului si al calitatii serviciilor, a aratat el. "Impactul noilor asiguratori va fi simtit mai ales in randul companiilor romanesti, insa nu va afecta foarte mult grupurile financiare straine, prezente in Romania", este de parere Boon.
Volumul primelor brute subscrise aferente contractelor de asigurare incheiate in perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2006 a fost de 4,25 miliarde lei (circa 1,20 miliarde euro ), potrivit raportarilor societatilor de asigurari la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Din acest total, primele brute subscrise aferente contractelor de asigurari generale s-au cifrat la 3,43 miliarde lei, in timp ce asigurarile de viata au generat prime subscrise in suma de 811,29 milioane lei.
Primele subscrise in primele trei trimestre din 2006, aferente ambelor categorii de asigurare, reprezinta 96% din volumul inregistrat in cursul intregului an 2005. In cazul categoriei de asigurari generale, acest procent este de 102%, iar in cazul asigurarilor de viata, de 78%, potrivit datelor CSA.
NewsIn