BankNews.ro - The Business Republic

CNCCCIR: Impozitul platit de beneficiari la contractele de leasing e neconstitutional
Economie | Data Publicarii: 05-02-2007

Camera de Comert Imobiliar a Romaniei considera ca obligativitatea celor care cumpara masini in leasing, de a achita impozitele aferente acestuia, in locul societatilor de leasing, potrivit noului Cod Fiscal, contravine Constitutiei, a anuntat, luni, un comunicat al organizatiei. "Tinand cont de prevederile neconstitutionale din Codul Fiscal, care obliga utilizatorii sa achite impozitul in locul proprietarilor de masini, in cazul contractului, un mare numar de utilizatori de masini folosite in regim leasing sunt lezati in interesele lor legitime de aceste prevederi", se arata in comunicatul Consiliului National de Coordonare al Camerei de Comert Imobiliar din Romania (CNCCCIR).

CNCCCIR considera ca, in conditiile in care, potrivit articolul 15 din Constitutia Romaniei, legea poate dispune numai pentru viitor, contractele incheiate intre societatea de leasing si utilizator nu pot fi modificate prin acte ale puterii executive, deoarece ele reprezinta vointa partilor.

"Din moment ce o larga categorie de intreprinzatori este silita sa suporte obligatiile fiscale in locul altei categorii (societatile de leasing), in mod evident se produce o grava discriminare unora si se creaza un privilegiu altora, acela de a nu plati, incalcandu-se articolul 16 din Constitutie, care stipuleaza ca cetatenii sunt egali in drepturi, fara privilegii si discriminari", se mai arata in comunicatul CNCCCIR.

"Legea obliga toti proprietarii de masini, deci si societatile de leasing, sa plateasca taxe si impozite. Noile prevederi ale Codului Fiscal stipuleaza, mai nou, ca aceste societati sunt mai presus de lege, deci in afara ei, iar alti cetateni trebuie sa preia obligatiile lor fiscale", se mai afirma in comunicat.

Potrivit CNCCCIR, punerea in aplicare a acestor prevederi ar putea avea ca efect "neachitarea restului de rate catre societatea de leasing, intrucat platitorul de impozit pe un bun mobil este si proprietar al bunului, potrivit Constitutiei, astfel ca statul roman ar putea sa creeze, prin confuzie, indirect, un drept de proprietate in favoarea utilizatorului, deposedand societatea de leasing de masina".

"In cazul in care societatea de leasing, urmare a neachitarii ratelor, incearca deposedarea prin forta, conform unor clauze abuzive inserate in contract, de un bun mobil dobandit de utilizator prin intelegerea gresita a noii legi, ar putea incalca, la randul ei, legislatia referitoare la dreptul de posesie si proprietate privata", se mai spune in comunicat.

Totodata, mai considera CNCCCIR, in cazul in care anumite societati de leasing au incasat, anterior acestei legi, taxa in contul utilizatorulului, aceste societati s-ar incadra la dobandire de foloase necuvenite.

"Urmare a cresterii costurilor temporale si financiare, in mediul de afaceri imobiliar, legate de plata acestui impozit si de rectificare a legislatiei abuzive, vom studia ipoteza de a majora tarifele sau comisioanele pentru toti angajatii si actionarii societatilor de leasing, care au initiat aceasta lege si care apeleaza la servicii imobiliare, in mod corespunzator, respectiv cu circa 50%. In plus, vom analiza si ipoteza de a intrerupe colaborarea ce vizeaza promovarea creditului ipotecar cu bancile actionare la societati de leasing financiar", se mai spune in comunicatul CNCCCIR.

"Tinand cont de barbaria cozilor existente la ghiseul Administratiilor Financiare pentru plata acestei taxe, consideram necesar ca acest abuz sa fie semnalat Curtti Europene a Drepturilor Omului", se afirma in finalul comunicatului CNCCCIR.

Potrivit modificarilor aduse de Codul Fiscal, de la 1 ianuarie 2007, la leasingul financiar, impozitul pe proprietate atat in cazul caselor si a terenurilor, cat si a autoturismelor nu se mai plateste de catre societatea de leasing, ci de catre utilizator. Pentru mijloacele de transport care fac obiectul unui contract de leasing financiar incheiat pana la data de 31 decembrie 2006, utilizatorul trebuie sa se inregistreze la administratia taxe locale  pana la 31 ianuarie.

Declaratia fiscala trebuie sa fie insotita de copii ale contractului de leasing si certificatului de inmatriculare. Pentru contractele de leasing incheiate dupa 1 ianuarie 2007, locatarul trebuie sa depuna, in cel mult 30 de zile, o declaratie insotita de o copie a contractului de leasing. Amenzile pentru depasirea termenului de declarare sunt intre 50 si 200 lei, conform Codului Fiscal, iar pentru nedeclarare sunt intre 200 si 500 lei.

Camera de Comert Imobiliar din Romania a fost fondata de Uniunea Nationala a Agentilor Imobiliari (UNIC), Asociatia Investitorilor Imobiliari din Romania (AIIR) si Asociatia pentru Tranzitie Urbana (ATU).

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/8728