BankNews.ro - The Business Republic

Companiilor comerciale americane li s-ar putea interzice infiintarea de banci proprii
| Data Publicarii: 01-02-2007

Congresul SUA ar putea lua in discutie un proiect legislativ care sa interzica companiilor comerciale nefinanciare sa isi infiinteze banci proprii sau sa preia controlul asupra unor institutii bancare, masura menita sa previna concentrarea economica excesiva, a anuntat, joi, New York Times. Corporatia Federala pentru Asigurarea Depozitelor Bancare (Federal Deposit Insurance Corporation - FDIC) a prelungit, cu un an, moratoriul asupra infiintarii de institutii bancare de catre companii comerciale nefinanciare si a cerut Congresului SUA sa ia, in acest interval, o decizie politica in privinta legiferarii unei interdictii definitive, pentru companiile financiare, de a-si infiinta banci proprii.

Decizia FDIC a fost luata in unanimitate de catre cei cinci membri ai consiliului de conducere al institutiei si prelungeste cu un an de zile un moratoriu anterior, de sase luni, care a expirat la 31 ianuarie 2007. FIDC si-a justificat decizia prin aceea ca proliferarea acestui tip de institutii bancare, detinute de companii comerciale nefinanciare, ar sterge limitele dintre domeniul bancar si cel comercial si ar duce la o concentrare nedorita de active in mainile catorva companii mari, ceea ce ar distorsiona concurenta.

In plus, bancile de mici dimensiuni, precum si institutiile nebancare de credit ar fi impinse spre faliment, iar clientii ar intampina mari dificultati in obtinerea de finantari, sustine FDIC, potrivit New York Times.

Institutiile bancare detinute de catre companii comerciale fara profil financiar, asa numitele "industrial loan corporation" (ILC), au dreptul de a atrage depozite, de a oferi credite si de a emite carduri de credit. ca si bancile obisnuite, insa companiile-mama ale acestor banci nu intra in aria de supraveghere a institutiilor americane de profil, cum ar fi FDIC sau Federal Reserve, ceea ce ridica semne de intrebare in privinta prudentialitatii managementului acestor banci, precum si al gradului lor de solvabilitate.

Recenta decizie a FDIC are ca efect suspendarea dosarelor de autorizare, pentru infiintarea de banci proprii, inaintate de companii mari, precum Wal-Mart Stores, Home Depot sau DaimlerChrysler. Directorul financiar al Wal-Mart Stores, John Kelly, a declarat, potrivit New York Times, ca este dezamagit de decizia FDIC si ca Wal-Mart urmarea, prin infiintarea unei banci proprii, reducerea costurilor operationale, precum si oferirea de facilitati si reduceri pentru clienti.

Banca respectiva ar fi urmat sa proceseze platile electronice efectuate de clientii Wal-Mart, prin carduri de credit, de debit si cecuri electronice. Wal-Mart a mai incercat, in 2005, sa isi infiinteze o banca proprie in statul Utah, insa intentia companiei a intampinat protestele mai multor banci, sindicate, cabinete de avocatura si oraganizatii de protectia consumatorilor.

In prezent, in SUA, exista circa 61 de institutii bancare de acest tip, care detin active totale in valoare de 141 miliarde dolari si gestioneaza depozite bancare de 98 miliarde dolari. Cele mai multe sunt localizate in statul Utah, alte state care permit infiintarea de astfel de institutii bancare fiind California, Colorado, Minnesota, Indiana, Hawaii si Nevada. Printre companiile mari care detin astfel de banci se numara UBS, General Electric Co., General Motors, American Express Co., Target Corp, Nordstrom, Harley-Davidson, First Data, UnitedHealth Group si Sallie Mae.

FDIC are misiunea de a garanta si de a acoperi depozitele atrase de banci, in eventualitatea falimentului unor institutii bancare, prin intermediul Fondului de Asigurare a Depozitelor (Deposit Insurance Fund). FDIC a decis, in noiembrie 2006, sa majoreze nivelul primei de asigurare a depozitelor pentru bancile americane, la 1,25% din valoarea depozitelor atrase de fiecare banca din sistemul american. In urma acestei decizii, majoritatea bancilor americane vor trebuie sa plateasca intre cinci si sapte centi pentru fiecare 100 de dolari atrasi in depozite, ceea ce inseamna ca o banca ce dispune de depozite in valoare de 100 miliarde dolari va trebui sa plateasca 50 milioane dolari pe an ca prima de asigurare a depozitelor sale.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/8651