Dupa un prim val de dizolvari ale companiilor mici de asigurari, generat in 2006 de normele privind adecvarea capitalului social, va veni un al doilea episod trist, de data aceasta din cauza normelor aparute dupa integrare, noteaza Adevarul. Potrivit unui studiu realizat de compania Interamerican, aderarea va insemna, pentru asiguratori, cerinte de control si profesionalism crescute. "Se reglementeaza profesia actuarului (persoana insarcinata cu efectuarea de calcule statistice si matematice in scopul stabilirii preturilor, calculului rezervelor etc.).
Este introdusa, de asemenea, obligativitatea asiguratorilor de a avea in echipa cel putin un actuar, inregistrat de catre CSA (Comisia de Supraveghere a Asigurarilor)". In plus, "apar noi cerinte de management al riscului, responsabilitati de control intern si audit crescute, pentru Consiliul de Administratie, cerinte de business continuity (un set de masuri necesare pentru a garanta functionarea neintrerupta a asiguratorului chiar in cazul, de pilda, al unei catastrofe naturale), noi cerinte de raportare asupra controalelor interne", se arata in analiza Interamerican.
In privinta solvabilitatii, noile reglementari in vigoare de la data aderarii prevad un prag minim absolut de solvabilitate ("fondul de siguranta", la un nivel minim de trei milioane de euro pentru asigurarile de viata si, respectiv, doua sau trei milioane de euro pentru asigurarile generale, depinzand de practicarea sau nu a asigurarilor RCA. "In prezent, multe dintre companiile de asigurari nu au inca o marja de solvabilitate disponibila la nivelul minim cerut de catre CSA", se arata in studiul citat.
In cazul asigurarilor pentru raspunderea civila auto (RCA), limitele de acoperire a despagubirilor RCA in afara Romaniei vor fi cele din directivele europene. Potrivit Interamerican, "pana la stabilirea unei experiente in acest spatiu, pretul asigurarilor RCA va varia probabil destul de mult de la un asigurator la altul, precum si in timp, de la un an la altul, in functie de experienta acumulata".
Toate cele descrise mai sus "vor ridica stacheta, atat din punct de vedere al puterii financiare, cat si din perspectiva experientei internationale a asiguratorului, ducand, probabil, la noi consolidari in piata si disparitia multora dintre companiile de asigurare mai mici", conchid autorii studiului.
Integral in Adevarul