Prin aparitia noului Cod fiscal, s-a modificat complet articolul privind facturile. Astfel, daca inainte de 01.01.2007 facturile trebuiau sa fie fiscale, acum art. 155 prevede doar ca "Persoana impozabila care efectueaza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, alta decat o livrare/prestare fara drept de deducere a taxei, conform art. 141 alin. (1) si (2), trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar".
Rezulta ca facturile nu trebuie sa mai fie fiscale, fiecare agent economic putand sa le "fabrice" singur. Pentru a face acest lucru, administratorul societatii trebuie sa dea o decizie interna prin care sa numeasca seriile facturilor societatii - incepand cu prima emisa pe anul 2007 (astfel fiecare factura este obligatoriu sa poarte numarul de ordine, in baza seriilor, care identifica factura in mod unic).
Acelasi art.155 prevede ce informatii trebuie sa cuprinda o factura:
1. data emiterii facturii;
2. denumirea/numele, adresa si codul de inregistrare ale persoanei impozabile care emite factura;
3. denumirea/numele, adresa si codul de inregistrare ale cumparatorului de bunuri sau servicii, dupa caz;
4. numele si adresa cumparatorului, precum si codul de inregistrare in scopuri de TVA, in cazul in care cumparatorul este inregistrat, conform art. 153, precum si adresa exacta a locului in care au fost transferate bunurile, in cazul livrarilor intracomunitare de bunuri
5. denumirea si cantitatea bunurilor livrate, denumirea serviciilor prestate
6. data la care au fost livrate bunurile/prestate serviciile sau data incasarii unui avans, cu exceptia cazului in care factura este emisa inainte de data livrarii/prestarii sau incasarii avansului;
7. o referire la alte facturi sau documente emise anterior, atunci cand se emit mai multe facturi sau documente pentru aceeasi operatiune.
Integral in
Info-legal.ro