Egnatia Leasing, divizia de leasing a grupului Egnatia, a avut la finele anului trecut un profit de aproximativ 550.000 euro, in conditiile in care societatea a inregistrat pierderi in anii anteriori, a declarat, marti directorul general al institutiei, Stanciu Haralambie. "Este primul an profitabil pentru noi. Compania a avut o dinamica extrem de puternica si, din acest motiv, profitul nu poate sa apara in primii ani", a spus Haralambie. "S-a reusit acoperirea tuturor pierderilor din anii anteriori", a mai spus directorul Egnatia Leasing, care a adaugat ca profitul net a fost de aproximativ 550.000 euro (circa 1,93 milioane lei). Datele furnizate sunt neauditate, a mai spus Haralambie. Pierderea din 2005 a fost de 347.626 lei (aproape 96.000 euro).
Pentru 2007, compania doreste sa depaseasca de pragul de 100 milioane euro pentru valoarea bunurilor finantate, in crestere de la 72 milioane euro in 2006. Valoarea totala a contractelor incheiate in anul trecut a fost de 93 milioane euro, in crestere de la 28 milioane euro in 2005. "O sa sarim de la 72 milioane euro, in anul trecut, la 100 milioane, intr-o evaluare conservativa", a spus Haralambie. Estimarile pentru anul in curs ar putea fi modificate, deoarece ele depind de legislatia Bancii Nationale a Romaniei, de cea privind taxa de prima inmatriculare si a pietei imobiliare. In ceea ce priveste profitul, Egnatia Leasing doreste cel putin pastrarea cifrei obtinute in anul 2006.
"Ca dinamica, eu cred ca leasingul imobiliar va avea cea mai mare crestere in portofoliul nostru. Apetitul pietei este evident, nu doar pentru piata de leasing", a spus Haralambie. "Noi ne-am concentrat mai ales pentru finantarea achizitiilor de imobile, nu pe dezvoltarea lor", a mai spus directorul general. Leasingului imobiliar a inregistrat o crestere spectaculoasa anul trecut, de la 0,3% din portofoliul companiei in 2005, la peste 16% in 2006.
"Proiectele imobiliare aflate in stadiu de dezvoltare au beneficiat de finantari, insa pentru aceasta a doua piata a existat, din punctul nostru de vedere, o oferta competitiva doar pentru persoanele fizice", este de parere Haralambie. "Pentru persoanele juridice nu a fost un apetit mare si, poate, nici o oferta foarte seriosa. Noi ne-am concentrat pe acest segment", a afirmat directorul general al Egatia Leasing. Astfel, compania s-a concentrat pe intreprinderile mici si mijlocii, cu finantari intre 100.000 si un milion euro. "Nu pot sa zic ca am simtit o competitie acerba aici", a spus directorul companiei de leasing. Un alt segment dezvoltat de companie pe sectorul imobiliar au fost tranzactiile de sale and leaseback.
Desi grupul nu ofera leasing operational, compania s-ar putea intra in viitor si pe acest segment. "Nu excludem posibilitatea de deschidere a unei societati de leasing operational, insa trebuie sa vedem si miscarea pietei", a declarat Haralambie, care a adaugat ca leasingul financiar inca nu a atins potentialul.
Conform informatiilor detinute de directorul general, Egnatia Leasing avea la finele anului trecut o cota de aproximativ 3% din piata leasingului financiar. "Pe mine ce ma intereseaza este pastrarea unei cote de piata sau imbunatatirea ei", a spus Haralambie.
Egnatia Leasing are trei sucursale deschise in Capitala si patru in Brasov, Constanta, Ploiesti si Timisoara. Institutia financiara doreste sa deschida inca sapte in acest an.
Compania de leasing, parte din grupul elen Egnatia, este detinuta in proportie de 99% de catre Egnatia Bank, restul de 1% din actiuni fiind detinut, in proportii egale de 0,2% fiecare, de catre cinci cetateni greci. Egnatia Leasing a fost infiintata in 2003.
NewsIn