BankNews.ro - The Business Republic

Subventia de 20% ar putea fi folosita pentru obtinerea creditului ipotecar
| Data Publicarii: 27-01-2007

Subventia de 20% pe care statatul o acorda tinerilor sub 35 de ani pentru construirea de locuinte ar putea fi luata in calcul la stabilirea solvabilitatii bancare, in acordarea creditelor ipotecare, potrivit unui proiect pentru modificarea OUG 51/2006 elaborat de MTCT. Tinerii care vor dori sa isi contruiasca locuinte prin credit ipotecar vor putea folosi subventia de 20% pentru obtinerea unui credit ipotecar. Vechea forma a OUG 51/2006 nu permitea luarea in calcul a subventiilor atunci cand se se stabilea solvabilitatea bancara celor care solicitau creditete ipotecare.

Surse din cadrul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) au declarat, vineri, pentru NewsIn ca aceasta prevedere era stipulata initial in prima forma a ordonantei, insa a fost ulterior eliminata.

Totodata, proiectul de modificare a OUG propus de MTCT prevede si scurtarea procedurii de acordare a subventiei pentru constructia de locuinte proprietate personala pentru eliminarea birocratiei. In plus, cei a caror cereri de acordare a subventiei nu au fost aprobate, vor avea dreptul la contestatie.

Ordonanta de urgenta 51/2006 prevede acordarea, pentru tinerii sub 35 de ani, a unei sume de maximum 10.000 de euro pentru construirea unei locuinte personale, respectiv 20% din valoarea locuintei. Beneficiarii subventiei sunt tinerii care au varsta de pana la 35 de ani, la data depunerii documentatiei, persoanele sau familiile ramase fara adapost in urma avarierii grave sau distrugerii locuintelor proprii, din cauza unor calamitati naturale sau a unor dezastre ori accidente de care nu se fac vinovati, persoanele si familiile evacuate din locuinte situate in constructii expuse unui risc major, cum ar  fi alunecari de teren, seisme, inundatii si persoanele sau familiile evacuate si chiriasii din locuintele ce fac obiectul unor legi de restituire catre fostii proprietari a imobilelor trecute in proprietatea statului.

Subventia se acoda la finalizarea si predarea locuintelor catre beneficiari, iar plata se face pe baza devizului general si a situatiei de plata a lucrarilor. In cuantumul subventiei se ia in calcul valoarea locuintei, conform contractului si devizului general, fara a cuprinde garajele, indiferent de locul de amplasare a acestora, si anexele gospodaresti nelegate structural de cladire, mai spun reprezentantii MTCT.

Pentru a primi suma de bani, titularul contractului de construire a locuintei sau membrii familiei acestuia trebuie sa nu fi primit sprijin de la bugetul de stat sub forma de subventii pentru construirea sau cumpararea unei locuinte, sa nu detina in proprietate o locuinta cu o suprafata construita mai mare de 50 mp, sa fie prima locuinta construita prin credit ipotecar, sa detina un drept real asupra terenului pe care se realizeaza constructia si sa prezinte autorizatia de construire, inclusiv contractul de executie a locuintei incheiat cu un antreprenor de specialitate autorizat.

In cel mult 15 zile de la data primirii cererilor de acordare a subventiei, consiliile locale le vor transmite ministerului de resort care, in termen de 30 de zile de la primirea acestora, va comunica consiliului local respectiv numele persoanelor ale caror cereri au fost aprobate.

Consiliile locale vor lua in evidenta si vor analiza solicitarile de subventii pentru constructia de locuinte, care vor fi amplasate pe terenuri aflate in raza administrativ-teritoriala in care isi desfasoara activitatea. Listele persoanelor care pot beneficia de subventie vor fi afisate la sediile consiliilor locale.

Din luna august 2006, beneficiarii au inceput sa depuna cererile pentru acordarea subventiei pentru anul 2007, la inceputul lunii noiembrie fiind inregistrate peste 1.000 de cereri. MTCT  va aloca anul viitor trei milioane lei pentru programul pentru sprijinirea construirii de locuinte.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/8520