Transformarea datoriilor bancare ale beneficiarului unui credit in titluri de valoare tranzactionabile pe piata de capital - operatiune numita "securitizarea creantelor" - va fi utilizata cel mai intens in cazul imprumuturilor ipotecare, finantarea infrastructurii si, in general, la contractele cu valori mari, noteaza Adevarul. "Avand in vedere interesul real pe care l-au manifestat actorii pietei de capital, dar si autoritatile cu putere de decizie in acest sector, cred ca pachetul legislativ privind creditul ipotecar si securitizarea creantelor se va aplica din acest an. Mai sunt de finalizat doar o serie de norme din legislatia secundara", a declarat, ieri, Gratiela Iordache, vicepresedinte al Comisiei buget-finante din Camera Deputatilor.
Un alt domeniu in care "tranzactiile cu datorii" ar putea avea succes in acest an este finantarea industriei pentru achizitia de echipamente, care presupun valori ridicate ale contractelor, a mai aratat Gratiela Iordache.
Moody's, optimista in privinta finantarilor structurate
"Tarile din Europa Centrala vor utiliza tot mai des securitizarea ca un instrument de finantare eficient. Ungaria si Romania vor inregistra probabil primele tranzactii, dupa ce anul trecut a fost aprobata noua legislatie in acest domeniu", se arata intr-un raport al Moody's. Anul trecut, Bulgaria a raportat prima tranzactie de acest tip cu o valoare de 100 milioane de dolari.
Intrarea Romaniei si Bulgariei in Uniunea Europeana ar putea actiona ca un catalizator pentru cresterea economica, ceea ce ar determina o mai mare nevoie de securitizare in aceste tari. Totodata, dezvoltarea economiei va influenta direct activitatea financiara din zona comerciala si nivelul veniturilor. "La fel ca si in cazul altor piete noi, cresterea veniturilor va duce la majorarea nivelului de creditare pentru populatie si firme mici, bancile fiind fortate sa-si sustina cresterea prin surse alternative, inclusiv prin securitizare", se spune in raportul Moody's.
Citeste tot articolul in Adevarul