Guvernul a aprobat, miercuri, planul de convergenta la zona euro, realizat de Ministerul Finantelor, prin care Romania se angajeaza ca va adopta moneda euro in 2014, document urmand a fi trimis Comisiei Europene pana la sfarsitul lunii ianuarie, a anuntat, purtatorul de cuvant al Guvernului. "Documentul va fi trimis in aceste zile la Comisia Europeana", a precizat Oana Marinescu. "Romania are obligatia de a elabora si transmite la Comisia Europeana prima editie a Programului de Convergenta in luna ianuarie, pentru ca acesta sa poata fi evaluat concomitent cu programele celorlalte state membre", explica Ministerul Finantelor, motivand ca asistenta bugetara in Uniunea Europeana este promovata pe baza analizei Programelor de Stabilitate sau Programelor de Convergenta care sunt elaborate de statele membre care nu au adoptat inca moneda euro.
Prin proiectul programului de convergenta, Romania se angajeaza sa adopte moneda euro in anul 2014 si implicit sa intre in mecanismul ratei de schimb 2-ERM 2 in 2012.
Calendarul propus de autoritatile romane pentru intrarea in mecanismul valutar ERM 2 si pentru adoptarea monedei euro trebuie sa indeplineasca criteriile de convergenta si sa pregateasca economia din punct de vedere structural.
Programul promoveaza o combinatie de politici macroeconomice care sa reduca rata inflatiei si sa mentina deficitul de cont curent in limite sustenabile din punct de vedere al finantarii. Potrivit comunicatului, reformele structurale necesare economiei romanesti in vederea adoptarii monedei unice vizeaza imbunatatirea mediului de afaceri, a pietei muncii, reducerea disparitatilor regionale, reforma administratiei publice a sistemului de pensii si a celui de sanatate, descentralizarea.
Cel mai probabil Planul National de Convergenta va fi discutat miercuri in guvern, urmand sa fie trimis Comisiei Europeane tot in aceasta saptamana. Planul pentru adoptarea euro a fost discutat cu reprezentantii sindicatelor si cei ai patronatelor.
Pentru adoptarea euro, Romania trebuie sa indeplineasca criteriile de convergenta nominala stipulate in Tratatul de la Maastricht, care stabilesc ca rata medie a inflatiei nu poate depasi cu 1,5 puncte procentuale media primilor trei membri ca nivel de performanta, deficitul bugetar sa se incadreze in limita de 3% din produsul intern brut (PIB), ratele dobanzilor pe termen lung sa nu fie mai mari cu 2,2 puncte procentuale decat media celor mai performanti trei membri, iar datoria publica sa nu depaseasca 60% din PIB.
NewsIn