BankNews.ro - The Business Republic

Tot mai multe banci dau credite in moneda ieftina
| Data Publicarii: 22-01-2007

credite in moneda ieftinaCreditele in monede "exotice", in franci elvetieni sau in yeni japonezi, au aparut pe piata romaneasca in urma restrictiilor impuse de catre Banca Nationala atat bancilor comerciale, cat si solicitantilor de imprumuturi. Pentru a facilita accesul la credite, bancile din Romania au ales solutia de a se imprumuta in franci elvetieni, in general de la actionarul principal, la dobanzi foarte scazute, mai ales in raport cu euro.

Francul elvetian este una dintre monedele cele mai stabile din lume. Astfel, banca vinde mai apoi clientilor credite cu o dobanda la care adauga o marja destul de semnificativa fata de cea pe care o plateste ea insasi pentru francii imprumutati. Rata finala a unui credit in franci elvetieni se situeaza insa sub cea a unui credit in euro. De aici, primul avantaj pentru client. Dar si pentru banca, pentru ca aceasta poate acorda astfel de imprumuturi acelor solicitanti care nu se califica pentru finantari in alte monede.

Piata valutara din Romania este insa sensibil mai mica pe franci elvetieni decat pe euro sau dolari. In timp ce ultimele doua monede pot fi gasite la orice casa de schimb, francii elvetieni sunt foarte rari. Astfel ca beneficiarul unui credit trebuie sa apeleze pentru schimbul valutar, de regula la aceeasi banca de la care a luat imprumutul. Rezultatul este, de obicei, plata unei sume mai mari, datorita marjelor mai mari la cursul de schimb.

OTP Bank a dat tonul

In urma cu mai bine de un an, OTP Bank anunta ca introduce in oferta creditele in franci elvetieni. I-a urmat Porsche Bank, cu un imprumut destinat cumpararii de autoturisme din gama Volkswagen. Astazi, finantari in franci se pot obtine si de la BRD - Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, Bancpost, Banca Romaneasca, Volksbank si Piraeus Bank.
"Creditul in franci reprezinta o optiune care trebuie luata in seama. Doar ca evolutiile cursului franc elvetian/dolar sau franc elvetian/euro sunt mai greu de intuit din Romania. Cel care se imprumuta in franci isi asuma riscul de curs, care trebuie luat in considerare", este de parere analistul financiar Bogdan Baltazar.

Ipoteca, mama prudentei

Cele mai multe banci acorda in franci elvetieni doar produse pentru care este necesara ipoteca. Bancherii iau in calcul toate riscurile la care se expun, mai ales in cazul creditelor pe termen lung. In plus, acestia iau in calcul si faptul ca riscul imprumuturilor in franci se va mentine si dupa ce Romania va adopta moneda unica.

Volksbank, cel mai recent jucator

Volksbank Romania este institutia cel mai recent intrata pe piata creditelor in franci elvetieni. Banca ofera credite pentru locuinta si pentru cheltuieli curente la o dobanda de 4,25% pe an. In cazul creditelor pentru locuinta, valoarea finantarii nu are o limita superioara, ea fiind stabilita in functie de veniturile clientului. Creditul de nevoi personale Optimus este acordat in limita a maximum 100.000 de franci, pe o perioada de 25 de ani.

Exemple dobanzi

- Banca Romaneasca, imprumut pentru cumpararea de locuinte si terenuri, dobanda fixa 4,5% pentru primul an de creditare si de 5,5% in cazul dobanzii variabile;
- Bancpost, imprumut pentru locuinta, acordat pe o perioada de minim 5 ani si maximum 35 de ani, 4,85% pe an dobanda fixa in primul an apoi variabila (doar pentru credite care incep de la 80.000 de franci), 6,5% dobanda variabila;
- Piraeus Bank, produs Casa Prosper/CASAcum, dobanda LIBOR 3 luni+marja bancii 4%;
- OTP Bank, credite ipotecare si de nevoi personale, dobanda 7,5% pe an;
- Raiffeisen Bank, Flexicredit Plus (nevoi personale), dobanda 5,9% pe an, DAE 6,32%; Casa TA (credit imobiliar), dobanda 4,9% pe an.

Romania Libera

http://www.banknews.ro/stire/8383