BankNews.ro - The Business Republic

O noua criza pe piata muncii: nu mai avem ''bancheri''
| Data Publicarii: 16-01-2007

In sistemul bancar autohton se inregistreaza un adevarat proces de migratie a personalului dintr-o unitate in alta. Personalul cu inalta calificare a devenit o perla rara pentru banci, care se bat in incercarea de a-l obtine pe cel mai bun. Motivul principal al acestei crize de resurse umane are legatura cu expansiunea bancilor. Migratia personalului dintr-o banca in alta, ca si plecarea unor specialisti catre alte sectoare de activitate au dus la aparitia unei crize de resurse umane in domeniu.

Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Bancilor din Romania, spune ca, in general, deficitul de specialisti din domeniul financiar-bancar se inregistreaza in cazul pozitiilor de middle si top management. "Daca ne uitam in structura, sunt unele pozitii la care oferta este relativ mica. Este vorba despre personalul cu inalta calificare, care nu poate fi pregatit peste noapte. In cazul persoanelor de nivel mediu si submediu, nu putem spune ca exista o criza. E adevarat ca nu sunt suficienti pe piata, dar aici problemele pot fi rezolvate mult mai usor. La ora actuala se inregistreaza un fenomen de migratie dintr-o banca in alta. Concurenta in sistem este foarte mare si fiecare banca isi doreste sa aiba cel mai bun angajat, iar fiecare salariat isi doreste cele mai bune conditii de lucru si cea mai buna leafa. Dar trebuie sa supravietuim. Asta e", a declarat Ghetea.

Motivele care au dus la aparitia acestei crize de personal au legatura si cu dorinta multor specialisti de a lucra pe cont propriu, avand in acest fel posibilitatea unor castiguri mai mari.

Peste 60.000 de angajati

Sistemul financiar-bancar are, la ora actuala, peste 60.000 de salariati. Anul trecut s-a inregistrat un adevarat val de angajari, nu mai putin de 6.000 de persoane intrand in sistem. Aderarea tarii noastre la UE ar putea acutiza pe termen scurt criza de personal din sistemul bancar, deoarece un numar mare de absolventi s-ar putea orienta catre slujbe in afara Romaniei, unde exista, teoretic, posibilitatea obtinerii unor castiguri mai mari. Dar si intrarea unor firme europene pe piata romaneasca, care vor dori sa se dezvolte si care vor recruta specialisti, poate aduce probleme legate de resursele umane bancilor. In plus, exista posibilitatea ca banci din afara sa-si deschida birouri in diverse orase ale Romaniei, iar acestea vor lucra tot cu personal de aici.

Conditii atractive pentru salariati

Pentru a putea rezolva problema lipsei de personal, bancile vor fi obligate sa adopte masuri care vizeaza atragerea si retinerea angajatilor. Pe langa pachetele salariale cat mai atractive, ei pot fi fidelizati si in alt mod. Salariatul este incantat daca primeste masina de serviciu, timp liber mai mult, facilitati pentru a-si petrece concediul in strainatate, asistenta medicala de calitate etc. Nici cursurile de formare profesionala nu sunt de neglijat. Multi dintre tinerii care astazi sunt studenti pot fi atrasi prin oferirea unor burse. Presedintele Asociatiei Bancilor din Romania ii sfatuieste pe cei care vor sa imbratiseze o cariera in sistemul financiar-bancar sa nu o faca decat daca isi doresc cu adevarat acest lucru. "Mirajul unor castiguri lunare nu trebuie sa-i faca sa uite ca este o meserie cu un grad de risc foarte mare, cu o responsabilitate crescuta. Se lucreaza in stres, iar cei care intra in sistem trebuie sa se perfectioneze continuu", a precizat Ghetea.

Reversul medaliei

Criza de personal in sistemul bancar nu va dura mai mult de doi-trei ani. "Acum, majoritatea bancilor se extind, isi deschid unitati in cele mai departate colturi ale tarii, dar in doi-trei ani sectorul va ajunge la saturatie, iar cererea de personal nu va mai fi atat de mare. Poate exista posibilitatea ca, dupa aceasta perioada, sa urmeze una de restructurari masive, iar specialistii in domeniu sa nu mai fie atat de cautati", ne-a declarat Radu Ghetea.

Batalia pe unitati bancare

Concurenta in sistemul financiar-bancar se vede si atunci cand e vorba de numarul de unitati pe care le deschid bancile. Unele dintre cele mai puternice firme din domeniu au anuntat ca au in plan pentru anul in curs sa deschida mult mai multe sucursale decat anul trecut. Astfel, BCR preconizeaza sa deschida alte 130 de unitati. De retinut ca in 2006 a inaugurat 101 sedii. La randul sau, Raiffeisen Bank va avea peste 100 de unitati. Potrivit Ghiseului Bancar, cele mai active banci in ceea ce priveste numarul de unitati deschise in 2006 au fost BRD si Banca Transilvania. BRD a inaugurat anul trecut 224 de agentii noi, ajungand la un numar total de 550 de unitati.

Grad mare de risc

Sub aspectul prosperitatii, angajatii din sistemul bancar trebuie sa faca fata unui stres foarte ridicat. Intr-un top al salariatilor cu meseriile cele mai stresante, cei din unitatile bancare sunt undeva in frunte. Pana acum nu s-a facut o centralizare o bolilor profesionale specifice acestui domeniu, dar cei mai multi dintre angajati au de suferit din cauza tensiunii in care lucreaza, tensiune cauzata de risc, dar si din cauza problemelor circulatorii. Aceiasi angajati sunt insa fruntasi si in topul salariilor. Sistemul bancar ofera cele mai mari lefuri, media fiind de cateva sute de euro lunar, dar si cele mai mari prime de sfarsit de an.

Cum poti intra in sistem

Sistemul financiar-bancar este un domeniu in care se patrunde cu destul de multa greutate. Daca iti doresti sa lucrezi trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare. Cel mai simplu pare sa te poti angaja la o banca in functia de operator de ghiseu. De aici exista posibilitatea unei avansari destul de rapide. Totul depinde de abilitatea angajatului de a se face indispensabil, dar si de sansa de moment. Tinerii absolventi pot consulta site-urile specializate si pot trimite intentiile de angajare catre mai multe banci. Cele mai multe posturi oferite sunt cele de operatori ghiseu si consilieri de clientela. Sunt disponibile insa si locuri vacante pentru manageri de filiala, casieri, administratori clientela, programatori, specialisti in informatica. In cazul specialistilor insa, bancile prefera sa-si recruteze personalul in mod direct.

Saptamana Financiara

http://www.banknews.ro/stire/8260