Pretul pentru terenuri poate fi influentat de motivatia dezvoltatorilor de a construi produse imobiliare, iar aceasta motivatie este influentata direct de cererea de piata, explica analistii DTZ Echinox. "Daca ar fi sa comparam situatia terenurilor din Bucuresti la momentul aderarii si situatia terenurilor din capitalele integrate in 2004, pretul terenurilor de la noi fata de cele ale lor la momentul in care s-au integrat (2004) am putea spune ca este similara. Este posibil ca pretul de constructie sa influenteze indirect pretul terenurilor. Astfel ca daca preturile produselor imobiliare vor creste mai incet decat costurile de constructie presiunea se va restrange asupra pretului terenurilor", arata Daniel Mitarcu, consultant senior in cadrul departamentului terenuri al DTZ Echinox.
In ultimii doi ani in Bucuresti s-a observat o crestere generalizata a preturilor la terenuri, de la 50 % la 400 % in functie de facilitatile create in zona. Preturile au crescut mai mult in partea de nord decat in partea de sud a orasului.
"Ritmul de crestere pentru preturile terenurilor a inceput sa scada. Cred ca pretul terenurilor ar mai putea sa creasca o perioada destul de scurta dupa care se vor stabiliza. Cresterile de preturi in perioada urmatoare nu pot fi spectaculoase", completeaza specialisul DTZ.
Wall-Street.ro