Din acest an cei care isi depun bani in banci pot sta mai linistiti. Limita maxima a depozitelor garantate a crescut de la echivalentul a 15.000 de euro pe deponent la 20.000 de euro. Ceea ce inseamna ca in cazul falimentului unui banci, statul, prin Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar, ne garanteaza returnarea a cel putin 20.000 de euro. E bine de stiut ca nu doar depozitele persoanelor fizice sunt garantate, ci si cele ale I.M.M.-urilor si micro-intreprinderilor. Asadar, fondul garanteaza depozitele detinute atat de persoane fizice, cati si juridice, rezidente si nerezidente, in lei si in valuta convertibila.
Sunt excluse de la garantare depozitele persoanelor aflate in relatii speciale cu institutia de credit, depozitele institutiilor de credit, ale institutiilor financiare si ale societatilor de asigurare-reasigurare, inclusiv ale intermediarilor in asigurari, depozitele organismelor de plasament colectiv, ale fondurilor de pensii, ale autoritatilor publice centrale si locale, precum si depozitele regiilor autonome, companiilor nationale, societatilor comerciale, altele decat cele din categoria intreprinterilor mici si mijlocii.
In privinta valorii depozitelor bancare garantate, din totalul depozitelor bancare la 30 septembrie 2006, 57,9% erau depozite garantate, respectiv 60,7 miliarde lei, in timp ce depozitele negarantate reprezentau 44,2 miliarde lei.
La 30 septembrie 2006, numarul deponentilor garantati era de circa 17 milioane (13,6 milioane fara deponentii persoane fizice din evidenta C.E.C.).
Potrivit raportarilor facute de institutiile de credit la 30 iunie 2006, 99,04% din numarul total al deponentilor garantati aveau depozite garantate integral. Astfel, in situatia ipotetica in care o institutie de credit ar intra in faliment, aproape toti deponentii garantati, persoane fizice si juridice, ar beneficia de compensatii care ar acoperi integral valoarea depozitelor constituite.
In cazul in care pentru o institutie de credit participanta la schema de garantare a depozitelor se deschide procedura falimentului, Fondul plateste compensatii deponentilor garantati, persoane fizice s juridice ai acelei institutii de credit, in limita plafonului de garantare, indiferent de moneda de constituire a depozitului ori de numarul depozitelor.
De la infiintarea sa, in septembrie 1996, Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar a efectuat plati de compensatii in valoare totala de 512 milioane lei pentru despagubirea deponentilor persoane fizice ai unui numar de sase banci care au intrat in faliment in perioada 1999-2003: Banca Albina, Bankcoop, Banca Internationala a Religiilor, Banca Romana de Scont, Banca Turco-Romana si Banca Columna.
Ghiseul Bancar