Romania este cea mai modesta economie inovatoare a Uniunii Europene, cu cea mai accentuata viteza de deteriorare a performantelor, a declarat, marti, Andreea Paul, presedinte al INACO - Initiativa pentru Competitivitate.
"România este cea mai modestă economie inovatoare din UE și are cea mai accentuată viteză de deteriorare a performanțelor inovatoare din UE. La jumătatea anului, Comisia Europeană ne spune că această capacitate de inovare a României a scăzut cu 14% față de anul anterior. Alte țări își îmbunătățesc aceste perspective, marea majoritate", a spus Paul.
Potrivit acesteia, cheltuielile alocate de România pentru cercetare și dezvoltare sunt sub un sfert din media europeană și jumătate față de cele din Bulgaria.
"Ne poziționăm pe penultimul loc ca pondere în PIB după Cipru în Uniunea Europeană. În prezent, România a alocat cele mai mici cheltuieli publice pentru cercetare-dezvoltare din 2000 încoace. Am ajuns la 0,3% din PIB. Tendința este total divergentă, din 2008 până în prezent, față de Uniunea Europeană. În UE alocările publice cresc anual constant. La noi, scade numărul de cercetători, în timp ce în UE crește", a explicat oficialul INACO.
Ea susține că România a pierdut un sfert din cercetători în ultimul deceniu.
"Noi am pierdut cam un sfert, aproximativ 5.500 de cercetători, în ultimul deceniu. Nicio grijă, ni-i ciugulește UE cu alte țări mai dezvoltate sau nu decât România, dar care pun preț pe cercetătorii români. Crește, în schimb, numărul de brevete românești înregistrate la Oficiul European la circa 100 anual, dar față de 20-25 acum zece ani ai tendința să te bucuri. Ne bucurăm, stăm de 5 ori mai bine decât în 2006, dar, când mă uit la performerul european, unde Germania reușește de 2.000 de ori mai mult decât noi, parcă am frisoane când citesc această cifră", a arătat Andreea Paul.
INACO — Inițiativa pentru Competitivitate a organizat, marți, la Academia de Studii Economice (ASE), o dezbatere publică pe tema susținerii inițiativelor inventatorilor români și a domeniilor în care inventica ar putea susține, la rândul ei, economia românească.
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Forumul Inventatorilor Români (FIR), CEC Bank, Fundația Dignitas, ASPES —Asociația pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale, Facultatea de Relații Economice Internaționale și Academia de Studii Economice.
În cadrul dezbaterii "România inventivă. România competitivă. Topul invențiilor românești cu potențial în economia reală" vor lua cuvântul reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, din Parlament, ministere, OSIM, din universități, institute de cercetare, asociații patronale, mediul bancar, sindicate și societatea civilă.
Sursa: Agerpress
http://www.banknews.ro/stire/81507_andreea_paul_romania_este_cea_mai_modesta_economie_inovatoare_a_uniunii_europene.html