BankNews.ro - The Business Republic

Ponturi gratis: Cum se mareste valoarea unei case scoase la vanzare
| Data Publicarii: 09-01-2007

Cu putin "machiaj", adica o zugraveala de improspatare si inlocuirea gresiei, cineva care vrea sa vanda o casa poate obtine un pret rezonabil cu efort minim. aflam din Saptamana Financiara. Ce faci insa atunci cand vrei un pret mai mare? Merita oare intotdeauna sa cheltuiesti sume impresionante pentru a da casei un look comercial? Asa cum amprentele digitale ale fiecarui om sunt unice, aproape la fel sunt si gusturile in materie de amenajare a locuintei. Moda incearca sa uniformizeze perceptia publica asupra felului in care trebuie sa arate o casa, insa, pana la urma, deciziile care stau la baza alegerii unei noi locuinte sunt profund subiective. De aceea, daca aveti o proprietate pe care vreti sa o vindeti la un pret mai mare decat e media zonei, trebuie sa respectati cateva principii de baza.

Indiferent daca vorbim despre case ridicate cu 50-70 de ani in urma, in stil neoromanesc, despre locuintele construite in oricare dintre curentele actuale, individualist sau tipizat prefabricat, oferta bogata a condus la diversificarea si, tot mai frecvent, la rafinarea preferintelor cumparatorilor.

Stilul vechi, popular

Arhitectura neoromaneasca a luat locul eclectismului inca din ultimul deceniu al secolului al 19-lea si a dominat primele doua decenii ale secolului 20. Insa aplicarea stilului nu s-a incheiat in anii '20. Intre cele doua razboaie, neoromanescul a devenit un program arhitectural oficial, chiar obligatoriu in cazul constructiilor noi in anumite regiuni ale tarii. S-a aplicat la toate tipurile de constructii civile, la locuinte ieftine, dar a fost preluat si de locuintele luxoase. In pofida vechimii sale, neoromanescul a ramas la fel de popular pe piata imobiliara si astazi.

In general, casa neoromaneasca a incercat sa valorifice elemente structurale si decorative preluate din diverse arhitecturi. Astazi sunt la fel de mult cautate casele care prezinta elemente de arhitectura traditionala romaneasca (stalpi si parapeti de lemn, prispe), balcanica (bovindouri cu console de lemn), mediteraneana (logii, pergole) si chiar din arhitectura bisericeasca moldoveneasca si munteneasca (tipuri de acoperisuri, brauri, ancadramente, medalioane de ceramica). La fel de populare au ramas si unele teme de arhitectura zonala - cula-turn, foisorul etc.).

In ceea ce priveste arhitectura zilelor noastre, aceasta este prezenta peste tot si, in pofida unor excese de sincretism, este solicitata mai ales gratie planurilor deschise, care permit folosirea pe scara larga a stalpilor, sticlei si a materialelor experimentale precum plasticul si metalul.

Sufragerie + living - obligatorii

Numarul de dormitoare este stabilit prin planificarea initiala a imobilului. Recompartimentarile realizate in sensul cresterii numarului de dormitoare, in dauna unor alte spatii utile in casa, nu vor avea efectul scontat de catre proprietar. De aceea, acest gen de modificari nu este de dorit.

Majoritatea cumparatorilor vor o locuinta cu minimum doua spatii tip living, dintre care unul sa fie, cel putin la nivel formal, dedicat sufrageriei. Pe seama livingului pot fi amenajate alte functiuni gen birou, biblioteca, media room, insa aceasta recompartimentare ar trebui sa fie preocuparea noului proprietar, in functie de dorintele si necesitatile proprii si ale familiei sale.

Totodata, proprietarul care vrea sa vanda o casa trebuie sa aiba in vedere si faptul ca livingul de tip american s-a impus hotarator in viata domestica a romanilor. De aceea, zona livingului trebuie sa asigure o conexiune vizuala si spatiala cu bucataria.
Prezenta unui garaj (si mai bine daca e capacitat pentru doua masini) face o locuinta mai dorita de clienti. La fel de importanta este si reteaua electrica structurata pentru Internet, telefon, cablu si sunet.

Stilul de viata actual impune amenajarea si de spatii de depozitare - debarale, camari si magazii. Oamenii poseda o multime de lucruri folosite in viata cotidiana permanent sau sezonier - echipament sportiv, echipament de piscina si gradina, unelte si scule, provizii etc. -, iar antidotul cel mai bun pentru viata complexa de astazi este simplificarea planului locuintei.

Citeste tot articolul in Saptamana Financiara

http://www.banknews.ro/stire/8128