Adresa acestuia este cunoscuta doar de trei persoane, aflam din cotidianul Gandul. In cazul unei situatii de criza, documentele importante, demnitarii si cativa functionari sunt mutati de urgenta in sediul secret. In orice moment, o valiza cu cele mai importante documente sta pregatita intr-un seif al Bancii Nationale a Romaniei, pentru a putea fi urgent mutata intr-o locatie secreta, alaturi de demnitarii BNR si de un numar restrans de persoane, in cazul aparitiei unor situatii de criza. Locatia, cunoscuta ca sediul "de rezerva" al Bancii Centrale, este dotata cu un sistem de protectie de ultima ora, camere blindate, aparatura de bruiaj a echipamentelor destinate spionajului, dar si cu un seif pentru documentele vitale ale BNR. Potrivit unor surse din interiorul BNR, doar trei oameni din banca stiu de existenta acestui sediu secret.
"Haideti sa-i spunem sediu "discret" sau "secundar". Nici eu nu stiu foarte multe despre asta, si de fapt un numar foarte mic de oameni din BNR stiu de locatia lui. In caz ca munca in actualul sediu nu mai poate fi continuata in conditii normale, un numar restrans de oameni, ca si documentele importante pentru statul roman, aflate in custodia noastra, sunt mutate de urgenta acolo", ne-a declarat Mugur Stet, purtatorul de cuvant al BNR.
Potrivit unor surse din interiorul BNR, alegerea locatiei acestui sediu secret al Bancii Centrale a fost misiunea unui Comitet pentru Situatii de Urgenta, acesta stabilind si activitatile "critice", care trebuie desfasurate in locatia secreta. Membrii Comitetului decid si cine se muta, ce documente ies din BNR si, mai ales, unde sunt duse toate acestea, in cazul unui atac. "Securitatea cladirii este extrem de importanta, va dati seama. Mai ales in cazul in care am fi atacati, sau pusi in imposibilitatea de a asigura functiile vitale ale BNR. Din cate stiu, in situatiile speciale care ar putea aparea, la sediul discret al Bancii vor fi mutate conducerea BNR, dar si un numar restrans de oameni care sa asigure functionarea sistemului de plati si a casieriei Bancii Nationale. Mai mult insa va rog sa nu ma intrebati, pentru ca nu am acces nici eu la asemenea informatii", a mai adaugat Stet.
De altfel, potrivit Ordinului 540 / 14.08.2006 al Guvernatorului BNR, presedintele Comitetului pentru Situatii de Urgenta are ca sarcina mentinerea in stare de functionare permanenta a sediului secret al BNR, ca si a mijloacelor de alarmare si a celor de protectie informativa ale bancii.
Gandul