Firma CHEMTECH va produce combustibil biodiesel in fabrica deschisa in Parcul Industrial Mures, a declarat directorul societatii, Szakacs Janos. Cantitatea, produsa ca experiment, a fost folosita cu succes la tractoare, la lucrarile de araturi din toamna. Szakacs a spus ca biodieselul este mai ieftin decat motorina, nu necesita modificari la motor, reduce emisiile de dioxid de carbon si bioxid de carbon cu 80 si respectiv 50%. Cu dotarile de acum, CHEMTECH poate produce 20 de tone de combustibil bio pe zi, insa pe viitor se preconizeaza a se ajunge la peste 100 de tone pe zi. Valoarea investitiei pe care se obliga sa o efectueze firma producatoare de ingrasaminte foliare este de 4.100.000 euro.
Numarul minim de angajati estimati odata cu finalizarea investitiei, este de 120. Concesionarul va plati Parcului Industrial 0,25 euro/metru patrat. La suprafata actuala concesionata de 9.000 de metri patrati rezulta o suma plata de 2.250 de euro pe an. Concesiunea este pe 49 de ani.
"Firma Chemtech Company a efectuat cu succes probe pentru producerea de carburant biodiesel, asa ca pe viitor, poate chiar la noua investitie, vom vedea cisternele de carburanti. Odata cu integrarea in UE suntem obligati ca un procentaj in continua crestere din carburantul livrat la pompa sa fie carburant ecologic", a spus Szakacs Janos. Acesta a tinut sa amplaseze fabrica in afara orasului deoarece pentru viitorul industriei chimice, protectia mediului va fi o necesitate si o obligativitate.
"La un pret de concesionare rezonabil, amplasarea in perimetrul parcului te scuteste de efectuarea unor investitii de protectie a mediului pornind de la zero, deoarece parcul iti ofera o parte din aceste investitii deja la poarta. Situarea in afara aglomeratiei urbane reduce restrictiile de functionare a fabricii. Ca exemplu banal este nivelul de zgomot acceptat, care nu mai este cel din oras", a aratat administratorul Chemtech.
Societatea va produce si ingrasaminte foliare, iar dupa obtinerea omologarilor necesare se va trece si la productia de substante ignifugante. Ultimele produse se comercializeaza deja pe piata Statelor Unite, unde omologarile au durat mult mai putin. Documentele si probele pentru omologare au fost depuse in acelasi timp si la noi, si in SUA. O gama noua de pesticide si erbicide se va produce la noua fabrica, dar si acestea doar dupa obtinerea tuturor autorizatiilor si omologarilor necesare. Pentru cultivarea de rapita, necesara producerii combustibilului bio diesel, CHEMTECH intentioneaza sa inchirieze o suprafata de 20.000 de hectare.
Conducerea Directiei Agricole Mures a declarat, la randul ei, ca intentioneaza sa cultive la scara mare rapita. In scop experimental a fost importata samanta de rapita, un soi care rezista si la temperature scazute.
Sursa: NewsIn