BankNews.ro - The Business Republic

The Times: Noii veniti in UE si-ar putea vedea visurile spulberate
| Data Publicarii: 03-01-2007

Romanii si bulgarii si-ar putea vedea spulberat visul de a impartasi soarta Spaniei sau Irlandei, care au prosperat dupa aderare, pentru ca tarile lor sunt mult mai sarace, iar intrarea lor in UE are loc in cu totul alte conditii, comenteaza The Times in editia electronica de miercuri. "Oare Romania si Bulgaria vor deveni o noua Spanie, acum ca au intrat in Uniunea Europeana? Acesta a fost visul lor de transformare, atunci cand s-au straduit sa indeparteze toate piedicile pentru a se alatura clubului", scrie cotidianul britanic. "Am putea ajunge la nivelul Irlandei", a declarat, plin de incredere in succes, un oficial roman, citat de The Times sub protectia anonimatului. Publigatia comenteaza, adresandu-se cititorilor: "Viseaza in continuare, ati putea spune".

Nu inseamna sa negam Romaniei si Bulgariei premisele pentru propria lor transformare rapida, care are loc dupa prabusirea Uniunii Sovietice, explica The Times. Dar aceste doua tari sunt mult mai sarace decat erau Spania sau Irlanda cand s-au alaturat UE. In plus, precizeaza cotidianul, Romaniei si Bulgariei le lipsesc institutiile pe care Spania si Irlanda le aveau la momentul aderarii.

Un al treilea argument este ca, in momentul aderarii, Spania si Irlanda se alaturau unui club exclusiv de tari bogate. Or, Romania si Bulgaria intra intr-un grup mai slabit, in care aproape jumatate dintre membri sunt mult mai saraci decat ceilalti membri. Chiar daca politica UE de subventii va continua, fondurile vor trebui acordate mai multor candidati, arata The Times.

Tentatia puternica de a visa este evidenta, dar are probabil si neajunsuri, comenteaza publicatia conservatoare. Cand Spania a intrat in UE, in 1986 (impreuna cu Portugalia, ridicand numarul membrilor Comunitatii Europene la 12), PIB-ul sau pe cap de locuitor se situa la 70 la suta din media grupului. Zece ani mai tarziu, cand in clubul european intrasera Austria, Finlanda si Suedia, PIB-ul Spaniei pe cap de locuitor inca era la circa doua treimi din media celor 15 membri - 12.400 de euro, comparativ cu media europeana de 18.900 de euro. Al Irlandei era de 16.100 de euro, iar al Marii Britanii de 16.200 de euro.

Transformarea cu adevarat dinamica a Spaniei s-a intamplat numai in ultimii zece ani. PIB-ul Spaniei pe cap de locuitor este acum la 80 la suta din media vechilor membri UE, adica circa 27.600 de euro in 2006.

Irlanda a eclipsat aceasta performanta, ajungand la un PIB pe cap de locuitor de 40.900 de euro, cu mult peste cel al Regatului Unit, de 31.200 euro.

Romania si Bulgaria sunt cu mult in urma, avand un PIB pe cap de locuitor de mai putin de o sesime din media UE-15 si, tinand cont preturile mult mai mici din aceste tari, acest indicator se situeaza la numai o treime din media membrilor vechi ai UE. Este o pozitie mult mai precara decat o avea Spania cand a aderat si, in plus, Romania si Bulgaria nu pot conta pe doua decenii de subventii generoase.

UE estimeaza ca in 2007 Romania va primi un ajutor (fara a include subventiile agricole) de 2,5 miliarde de euro si va fi obligata sa contribuie cu un miliard la bugetul UE. Este o suma pe care economia sa, cu un PIB de 55 de miliarde de euro - potrivit The Times -, se va stradui sa o absoarba initial. La randul sau, Bulgaria va primi un miliard de euro si va inapoia 324 milioane de euro, comparativ cu PIB-ul sau de 19 miliarde de euro.

Cele doua tari vor trebui sa stabileasca pe ce vor cheltui aceste sume si vor trebui sa previna deturnarea de fonduri europene. Ele vor fi nevoite sa invoce argumente sofisticate pentru ca subventiile sa continue, in conditiile in care disponibilitatea membrilor mai bogati de a tolera astfel de politici este din ce in ce mai mica, arata The Times.

Sursa: NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/8020