BankNews.ro - The Business Republic

Electrica intentioneaza sa produca energie din resurse regenerabile
| Data Publicarii: 29-12-2006

Electrica intentioneaza sa se implice in producerea de energie electrica din surse regenerabile, prin participarea la realizarea unor microhidrocentrale, precum si a unor centrale care sa utilizeze biomasa si energia eoliana, potrivit datelor furnizate de companie. In acest sens, pe baza studiilor efectuate de institutele de specialitate privind regularizarea cursurilor unor rauri din anumite bazine hidrografice, respectiv a evaluarii potentialelor hidroenergetice, urmeaza ca, in colaborare cu autoritatile locale, sa fie promovate studii de fezabilitate in vederea realizarii unor microhidrocentrale.

"Referitor la proiectele de energie electrica produsa din biomasa, precizam ca s-au facut pasi concreti in directia realizarii, in zona Anina, a unei centrale cu o putere instalata de circa 5 MW, care sa utilizeze drept combustibil deseuri forestiere rezultate in urma igienizarii padurilor si rumegus, in colaborare cu o firma din Austria", au mentionat reprezentantii Electrica. Potrivit acestora, autoritatilor locale le revine sarcina organizarii unor societati care sa realizeze colectarea si transportul acestor deseuri.

In domeniul energiei eoliene, Electrica are in vedere realizarea unui parteneriat public-privat si/sau a unor societati mixte sau romane, pentru investitii specifice acestor tipuri de proiecte. "Dorim sa realizam parteneriate atat cu autoritatile locale din zonele vizate, cat si cu companii straine cu experienta in domeniu. In acest sens, s-au purtat deja discutii cu primariile si Consiliile Judetene din judetele Caras-Severin, Sibiu si Cluj, urmand ca, in perioada urmatoare, sa contactam autoritatile din Valcea, Suceava, Buzau, Galati, Covasna si altele", au mai precizat sursele citate.

Potrivit acestora, aportul autoritatilor locale ar putea consta in punerea la dispozitie a terenului pe care se va realiza investitia, participarea cu finantari din surse proprii, surse atrase (credite) sau diferite fonduri structurale de dezvoltare regionala sau de crestere a competitivitatii economice.

Sursa: NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/7986