Comisia Europeana a elogiat, joi, avantajele aduse europenilor de moneda unica, a carei folosire masiva si in afara granitelor zonei euro a insemnat triplarea valorii bancnotelor aflate in circulatie, de la introducerea acesteia, la 1 ianuarie 2002, transmite AFP. "Valoarea totala a bancnotelor aflate in circulatie s-a triplat aproape", de la 221 miliarde de euro, in ianuarie 2002, la peste 600 miliarde euro, in prezent, indica un comunicat al executivului european. Comisia Europeana precizeaza, in comunicat, ca euro este instrumentul de plata folosit anual in aproximativ 300 miliarde de tranzactii, dintre care 80% sunt facute in numerar.
Oficialii de la Bruxelles adauga ca, in conformitate cu estimarile Bancii Central Europene (BCE), "intre 10 si 20% din valoarea totala a bancnotelor de euro circula in afara zonei euro".
Pentru monede, cresterea a fost limitata, de 4,6 miliarde de euro, de la 13 miliarde care reprezentau valoarea monedelor puse in circulatie in ianuarie 2002, la 17,6 miliarde, in prezent.
"Euro ne-a adus multe avantaje", a spus, intr-un comunicat, comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, cu referire mai ales la "inflatie si la ratele dobanzii care, in multe tari, nu au fost demult atat de mici".
Almunia considera ca "oamenii trebuie constientizati de semnificatia acestor beneficii, deoarece inflatia scazuta si ratele mici ale dobanzii pot fi folosite de majoritatea salariatilor mai degraba spre obtinerea de avantaje decat spre transformarea monedei europene intr-un tap ispasitor pentru probleme de natura diversa".
Printre alte avantaje, Almunia a enumerat protectia impotriva crizelor cursurilor de schimb, care afectau regulat fostele monede nationale, reducerea preturilor produselor importate, inclusiv ale petrolului, deoarece euro este o moneda puternica, evolutia schimburilor si a investitiilor in cadrul zonei euro care reduc dependenta acesteia de exterior, posibilitatea de a calatori mai ieftin si mai simplu si transparenta mai mare a preturilor care sustin concurenta.
Totusi, oficialii de la Bruxelles recunosc ca inca exista o anumita perceptie gresita a efectelor inflationiste, puse in seama monedei unice europene. Rezultatele unui sondaj efectuat recent arata ca 93% dintre respondentii din zona euro cred ca euro este vinovat de efecte inflationiste, opinie impartasita si de 45% dintre cei chestionati din noile state membre ale Uniunii Europene, care vor adopta moneda europeana, ca Slovenia, la 1 ianuarie 2007.
Comisia Europeana reaminteste, insa, ca inflatia medie in zona euro a fost de 2,4%, din 1999 si atribuie opinia gresita asupra monedei europene unei insuficiente informari a publicului.
Astfel, doar un sfert dintre cetateni stiu ca retragerea de numerar sau plata cu cardul intr-o alta tara a zonei euro nu antreneaza costuri suplimentare si numai 16% dintre cetateni stiu ca aceste operatiuni sunt la fel ca un transfer bancar.
Comisia Europeana este ingrijorata, de altfel, de progresul prea lent inspre adoptarea monedei europene si la nivel de mentalitate, deoarece 40% dintre cetateni continua sa calculeze preturile in vechea lor moneda nationala pentru cumpararea unor bunuri cum ar fi masinile si spatiile imobiliare. Doar 20% dintre cei chestionati evalueaza preturile in euro.
Cu exceptia Sloveniei, unde preturile sunt afisate dublu, pentru facilitarea tranzitiei, "efectuarea calculelor in vechile monede nationale trebuie abandonata cat mai rapid, deoarece intarzie trecerea la nivel de mentalitate la noua scara de preturi si de valori", amintesc oficialii de la Bruxelles.
Sursa: NewsIn